Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viherkatot tuovat viihtyvyyttä ja hyötyjä tiivistyvään kaupunkiin

Koostumuksensa ja vettä varastoivan rakenteensa ansiosta viherkatto kykenee viivyttämään suuria vesimääriä rankkasateiden aikana.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin kaupunki on päättänyt tiivistää rakennuskantaansa. Oikeutetut pelot viheralueiden vähenemisestä eivät todennäköisesti muuta tätä kehityssuuntaa.

Tiiviimpi rakentaminen ei ole ongelmatonta. Hulevesien hallinta vaikeutuu selvästi sitä mukaa kun rakennusten ja muiden uusien läpäisemättömien pinnoitteiden määrä kasvaa viheralueiden kustannuksella.

Ilmaston muuttuessa sateiden määrä ja intensiteetti kasvavat. Kööpenhaminan rankkasateen (2.7.2011) kaltainen katastrofi on hyvin todennäköinen myös Helsingissä, mikäli ennalta ehkäiseviin toimiin ei ryhdytä riittävällä vakavuudella.

Rakennuskannan tiivistäminen tekee sopeutumisen tulevaisuuden haasteisiin paljon vaikeammaksi.

Esimerkiksi Keski-Euroopassa liian tiiviin rakentamisen ongelmat havaittiin jo 1970-luvulla. Ongelmien vähentämiseksi on kehitetty uusia tekniikoita, kuten läpäiseviä pihakivipinnoitteita, jotka mahdollistavat hulevesien imeyttämisen pohjamaahan ja niiden päätymisen lopulta arvokkaaksi, puhtaaksi pohjavedeksi.

Tärkein innovaatio on ollut antaa katoille uusi tehtävä kaupungin vihreyden ja viihtyvyyden parantamiseksi. Viherkattoja on rakennettu ja tutkittu lähes 40 vuoden ajan erityisesti Saksassa. Nyt siellä ei ole mitenkään poikkeavaa, että päiväkodin tai vanhusten hoitokodin piha rakennetaan katolle.

Puutarhamaisen pihan rakentamiseen katolle ei ole mitään teknistä estettä. Lähiruoan tuottaminen kaupungin keskustan katoilla on jo todellisuutta monessa paikassa.

Suurin viherkatoista saatava hyöty on niiden suorituskyky hulevesien hallinnassa. Viherkatoilla kasvit tarvitsevat kasvualustaa – multaa –, jonka koostumus poikkeaa puutarhassa käytettävästä kasvualustasta.

Koostumuksensa ja muun vettä varastoivan rakenteensa ansiosta viherkatto kykenee viivyttämään suuria vesimääriä rankkasateiden aikana. Tämä vesi palautuu pahimman sadekuuron jälkeen hiljalleen esimerkiksi sadevesiviemäristöön. Veden imeytys tontille olisi luonnollisesti vielä parempi ratkaisu.

Sen sijaan, että kaupungin rakennuskannan tiivistämisestä käytävä keskustelu asettuu asemasotataisteluun perinteisten viheralueiden säilyttämisen puolesta, olisi rakentavaa keskittyä ratkaisemaan asia kaikkia tyydyttävällä tavalla ja saada Helsingistä tulevaisuudessa vieläkin viihtyisämpi ja vihreämpi paikka. Viherkatot ovat avain tähän.

Jouko Hannonen

viherrakentaja

Kirkkonummi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat