Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opettajille samasta työstä sama palkka

Oppiainerajojen madaltumisen täytyisi näkyä myös aineenopettajien palkkauksessa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Koulujen alkaessa otetaan asteittain käyttöön uusi opetussuunnitelma sekä peruskouluissa että lukioissa. Uudet opetussuunnitelmat korostavat oppiaineiden välisten raja-aitojen kaatamista. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi eri oppiaineiden yhteisien kurssien järjestämistä.

Lukion uuteen opetussuunnitelmaan on lisätty kolme kurssia syventäviä teemaopintoja, joiden tarkoitus on vahvistaa yksittäistä oppiainetta laajempien kokonaisuuksien hallintaa.

Ajatus oppiainerajat ylittävästä yhteistyöstä on kannatettava. Esimerkiksi fotosynteesi tai soluhengitys ovat sellaisia lukiossa käsiteltäviä aiheita, jotka sivuavat sekä biologiaa että kemiaa. Kehitysmaantieteen kysymykset puolestaan liittyvät siirtomaa-ajan historiaan.

Oppiainerajojen madaltumisen täytyisi näkyä myös aineenopettajien palkkauksessa. Nyt eri opettajaryhmillä on erikokoiset opetusvelvollisuudet. Saadakseen saman palkan biologian opettajan täytyy siis opettaa useampia tunteja kuin esimerkiksi äidinkielen tai matematiikan opettajan. Ongelma konkretisoituu eri aineita yhdistävässä opetuksessa: ei ole perusteltavissa, miksi saman kurssin opettamisesta maksetaan erisuuruista tuntipalkkaa.

Erisuuruiset opetusvelvollisuudet tai demonstraatiolisät on määritelty vanhentunein perustein: opetusmenetelmät ovat muuttuneet. Biologiassa ja maantieteessä valmiin oppimateriaalin käyttö vähentyy, sillä uudet opetussuunnitelmat edellyttävät aiempaa enemmän laborointeja ja muita käytännön töitä. Opettajan on myös jatkuvasti päivitettävä osaamistaan ja aineistojaan, sillä esimerkiksi maahanmuuttokysymyksissä sekä kiertotalouden kehittyessä tapahtuu uutta koko ajan.

Koulun muuttuessa opettajien palkkauksessa pitäisi siirtyä 2000-luvulle. Opettajia tulisi kohdella tasa-arvoisesti.

Sirpa Lappalainen

biologian ja maantieteen lehtori

Lappeenranta

Hanna Pohjonen

biologian ja maantieteen lehtori

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat