Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raha haastaa parisuhdeonnen

Parisuhteissa ei välttämättä osata ennakoida sitä, miten paljon raha näkyy ja vaikuttaa arjessa, kirjoittaa sosiaalityön yliopisto-opettaja Anniina Kaittila.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nimimerkki Maiju pohti (HS.fi/mielipide 5.8.) rahan vaikutusta parisuhteeseen ja koettuun onnellisuuteen. Julkaisupäivän aikana kirjoitus nousi yhdeksi HS:n sivuston luetuimmista jutuista. Ei ole yllättävää, että ihmiset kiinnostuivat teemasta, sillä tutkimuksissa rahan on havaittu olevan yksi yleisimmistä riidan aiheista parisuhteissa.

Miksi raha aiheuttaa parisuhteisiin epäsopua? Parisuhteissa ei välttämättä osata ennakoida sitä, miten paljon raha näkyy ja vaikuttaa arjessa. Vaikka puolison elämänhistoriaan ja mielenkiinnon kohteisiin perehdyttäisiin hyvinkin tarkasti, keskustelua ei välttämättä käydä siitä, miten raha-asioita halutaan parisuhteessa hoitaa, ovatko rahat yhteiset, erilliset vai osittain yhteiset ja millaista taloudellista tulevaisuutta suhteen osapuolet toivovat.

Suhteissa, joissa yhteisistä pelisäännöistä ei ole sovittu ja rahanäkemyksissä on eroja, ristiriidat saattavat nousta esiin herkästi. Kärjistäen rahan on esitetty olevan edelleen tabu – myös parisuhteissa.

Rahalla on ominaispiirteitä, jotka saattavat tehdä siitä erityisen haastavan teeman puolisoiden välillä. Kapeasti tarkasteltuna rahan voidaan todeta olevan vaihdon väline. Laajemmin ajateltuna raha liittyy huomattavasti suurempiin kysymyksiin. Rahaan liitetyt merkitykset ja käyttö heijastavat ihmisen arvoja, tavoitteita ja identiteettiä. Toisin sanoen rahaan liitetyt näkemykset ja asenteet kuvaavat osaltaan sitä, kuka minä olen ja mitä minä haluan.

Kuten yhteiskunnassa, myös parisuhteissa raha voidaan nähdä vallan lähteenä ja resurssina. Ristiriitoja saattaa syntyä siitä, missä määrin tulot määrittelevät arjen roolijakoja. Esimerkiksi tilanteissa, joissa toinen vanhempi hoitaa lapsia kotona ja toinen käy ansiotyössä, suhteen osapuolilla saattaa olla erilaiset näkemykset työssä käyvän puolison velvollisuudesta osallistua kotitöihin. Riidan aiheena voivat olla myös eriävät näkemykset kotona olevan vanhemman oikeudesta rahoihin.

On syytä tuoda esiin, että vaikka rahaan liittyviä riitoja on parisuhteissa tulotasoon katsomatta, riidat ovat yleisiä ja vaikeita erityisesti suhteissa, joissa puolisot tai toinen puolisoista kokee taloudellisen tilanteensa vaikeaksi. Rahaan liittyvän epäsovun taustalla ovat usein myös erilaiset tavat suhtautua rahaan.

Nykymaailmassa mahdollisuudet käyttää rahaa ovat moninaistuneet. Ihmisillä on keskimäärin enemmän rahaa käytettävään kuin aiemmin, ja myös tuotteissa ja palveluissa valinnanmahdollisuuksia on enemmän. Toisin sanoen monilla on aiempaa useampia vaihtoehtoja sen suhteen, miten he haluavat rahaansa käyttää. On ymmärrettävää, että vaihtoehtojen lisääntyessä myös puolisoiden väliset erimielisyydet voivat kasvaa.

Rahan vaikutus parisuhdeonneen vaihtelee suhteen eri vaiheissa. Parisuhteen alkutaipaleella kumppanin tapa suhtautua rahaan harvoin vaikuttaa merkittävästi parinvalintaan. Parisuhteen päättyessä eroon raha-asiat nimetään kuitenkin usein yhdeksi eroon johtaneista syistä.

Raharistiriitojen selvittäminen vaatii keskustelua ja yhteisten pelisääntöjen sopimista puolisoiden välillä. Teemaa olisi hyvä käsitellä jo suhteen alkuvaiheessa ja viimeistään yhteisen kodin perustamisen yhteydessä. Toistuvien ja vaikeiden rahariitojen ratkaisemiseksi on hyvä kääntyä ammattiavun kuten perheasiain neuvottelukeskuksen tai perheneuvolan (lapsiperheille) puoleen.

Anniina Kaittila

sosiaalityön yliopisto-opettaja

valtiotieteiden maisteri

Turun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat