Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tärkein sääntö liikenteessä on luottamusperiaate

Tuntuu aika pieneltä liikenteen lisäriskiltä kohdata maantiellä vastaantulija, joka pysyy omalla kaistallaan lievässä ylinopeudessa, kirjoittaa Pertti Hakanen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Liikennelääketieteen professori Timo Tervo luetteli (HS Kotimaa 5.8.) kameratolpista liikenteelle aiheutuvia mutta useimmiten yleisesti sivuutettuja haittavaikutuksia. Hän kaipasi tolppien lisäämisen tilalle muita liikenneturvallisuuden parantamiskeinoja.

Eikö turvallisen ja sujuvan liikenteen ehkä tärkein sääntö ole edelleen niin sanottu luottamusperiaate? Kuljettajan on voitava luottaa siihen, että myös muut liikennöivät noudattaen liikennesääntöjä.

Lähtökohtaisesti olisi voitava luottaa siihen, että esimerkiksi tasa-arvoisessa risteyksessä vasemmalta tuleva väistää oikealta tulevaa, stopille ja punaisiin pysähdytään, kolmion takaa tulija odottaa vuoroaan, sulkuviivan yli tai keskellä risteystä ei rynnätä kaistalta toiselle, risteyksessä käännytään asiaan kuuluvalle kaistalle ja niin edelleen. Ja sama toisin päin: luottamusperiaatteen vastaisuus eli toisten kannalta ennalta-arvaamattomuus huonontaa turvallisuutta.

Kaikkia sääntörikkomuksia ei voi tilastoida yhtenäisellä asteikolla. Joko pysähdyt stopille tai et, mutta nopeudesta saa mittarilla lukeman ja kameralla kuvan. Kameratolppa tekee johtopäätöksensä vain sen parin metrin tienpätkän perusteella, jolta se mittaa nopeuden. Muita metrejä se ei valvo, eivätkä muun tyyppiset hölmöilyt tallennu.

Tuntuu aika pieneltä liikenteen lisäriskiltä kohdata maantiellä vastaantulija, joka pysyy omalla kaistallaan lievässä ylinopeudessa. Paljon isomman lisäriskin aiheuttaa moni muu luottamusperiaatteen vastainen temppu. Siksi niidenkään määrän vähentämistavoitetta ei pidä unohtaa.

Kaipaisin julkisuuteen tutkimustietoa siitä, miten arvotetaan erilaisten ennalta-arvaamattomuustekijöiden merkitystä liikenteen turvallisuudelle. Eikö keinoja olisi harkittava niiden perusteella? Liikenteen seassa mukana olevaa elävää, opastavaa ja tarvittaessa tukistavaa poliisia ei mielestäni voita mikään valvontalaite muussa kuin rahankeruun tehokkuusvertailussa.

Pertti Hakanen

diplomi-insinööri

Vihti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat