Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajan etu keskiöön postilain uudistuksessa

Jos vähenevä päiväposti siirrettäisiin jaettavaksi aamun sanomalehtijakelun yhteydessä, toiminta tehostuisi huomattavasti.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Liikenne- ja viestintäministeriön arviomuistio postilain uudistuksesta on herättänyt odotetusti vilkkaan keskustelun. Tämä kertoo postipalvelujen tärkeydestä suomalaisille. Vaikka digitaalisuus etenee tiedonvälityksessä, päivittäinen postinjakelu on edelleen olennainen kansalaisten tasapuolisen tiedonsaannin turvaava peruspalvelu.

Kun liiketoiminnassa ja palveluissa korostetaan asiakaslähtöisyyttä, kuluttajien pitäisi voida tehdä valintoja myös postipalveluissa. Digitaalisuuteen ei pidä pakottaa.

Postilaki turvaa nykyisellään vähintään viisipäiväisen postinjakelun koko maassa aivan poikkeuksellisia asuinpaikkoja lukuun ottamatta. Yleispalvelutuotteiksi on määritelty kirjeet ja pienet paketit. Sanoma- ja aikakauslehtiä ei ole tähän saakka ollut tarve liittää yleispalvelun piiriin, koska kustantajat ovat voineet luottaa siihen, että Posti jakaa niitäkin päivittäin maksua vastaan – kirjeiden yleispalvelun takaamassa verkossa.

Kun postilain muutoksia harkittaessa puhutaan kirjeiden jakelun harventamisesta ja nopeuden hidastamisesta, viedään tosiasiassa pohja myös lain turvaamalta lehtijakelun peruspalvelulta.

EU:n postidirektiivi säätää yksiselitteisesti, että postia on kerättävä ja jaettava vähintään viitenä päivänä viikossa. Vain poikkeukselliset olosuhteet oikeuttavat tinkimään tästä kansalaisten perusoikeudet takaavasta minimistä. Useissa maissa posti jaetaan kuutena päivänä viikossa.

Liikenne- ja viestintäministeriön arviomuistio on kirjoitettu pitkälti Posti Oy:n näkökulmasta. Valtionyhtiön kannattavuutta enemmän pitäisi kuitenkin arvioida sitä, miten kuluttajille tärkeät palvelut kyetään parhaiten turvaamaan muuttuvassa toimintaympäristössä.

Vaihtoehtoja on paljon. Niiden selvittäminen on nimenomaan lainsäätäjien, ei suinkaan yksin Postin tehtävä.

Sanomalehdet ovat tehneet useita ehdotuksia siitä, miten jakelupalveluja kyetään kehittämään pienentyvien volyymien aikana. Taajamissa jakaja käy postiluukuilla tai -laatikoilla nyt kaksi kertaa päivässä. Jos vähenevä päiväposti siirrettäisiin jaettavaksi aamun sanomalehtijakelun yhteydessä, toiminta tehostuisi huomattavasti.

Postin ehdotus kolmipäiväisestä postinjakelusta veisi haja-asutusalueiden asukkailta heidän ainoan jakelunsa kahdelta päivältä viikossa. Tämänkin jakelun palvelutaso on sanomalehtien tilaajien kannalta heikentynyt, kun osa lukijoista saa päivän lehden vasta illalla.

Viisipäiväinen jakelu on säilytettävissä uusilla ratkaisuilla. Vaikka valtionyhtiö vastaisi yleispalvelusta, sen käytännön toteuttaja voisi olla paikallinen yrittäjä tai osuuskunta. Tämä mahdollistaisi joustavan toiminnan ja yhdistämiset maaseudun muihin kuljetuspalveluihin. Liikenne- ja viestintäministeriön esittämä liikennekaari avaa tähän uusia mahdollisuuksia.

Jos Postin perusjakelun tiheyttä on tulevaisuudessa – mahdollisen EU:n postidirektiivin muutoksen jälkeen – pakko harventaa, se on järkevintä tehdä kaupungeissa. Alueilla, joilla on sanomalehtien järjestämä ja kustantama varhaisjakelu 5–7 päivänä viikossa, muutos voidaan tehdä kansalaisten tasapuolista tiedonsaantia vaarantamatta.

Petteri Putkiranta

hallituksen puheenjohtaja

Jukka Holmberg

liittojohtaja

Sanomalehtien Liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat