Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postin palveluheikennykset johtuvat logistiikkaliiketoiminnan tappioputkesta

Postipalvelujen positiivinen tulos on käytetty logistiikan vuodesta toiseen jatkuvien tappioiden rahoittamiseen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Posti on kaavailemassa palveluheikennyksiä, kuten jakelupäivien harventamista. Tämä varsinaista postitoimintaa koskeva esitys ei johdu perinteisen postitoiminnan huonosta kannattavuudesta, vaan taustalla on postikonsernin yhden liiketoiminta-alueen eli logistiikan järkyttävä tappioputki.

Vuosina 2010–2015 varsinaiset postipalvelut tekivät Postin virallisten vuosikertomusten mukaan positiivista liiketulosta yhteensä 324,5 miljoonaa euroa eli vuotta kohti keskimäärin 54 miljoonaa euroa. Postin logistiikkaliiketoiminnan liiketulos on ollut tarkastelujaksolla joka ainoa vuosi tappiolla. Kuudessa vuodessa tappiota on tullut 135,1 miljoonaa euroa eli vuotta kohti 22,5 miljoonaa euroa.

Postipalvelujen positiivinen tulos on käytetty logistiikan vuodesta toiseen jatkuvien tappioiden rahoittamiseen. Tämä ei tietenkään voi olla vaikuttamatta konsernin toimintaan. Nyt varsinaisia postipalveluita ollaan jälleen heikentämässä, kun rahat eivät riitä konsernitasolla yhden valtavan käenpojan elättämisen takia.

Jatkuva tappioliiketoiminta ei olisi mahdollista yksityisessä yrityksessä, sillä omistajat ja rahoittajat eivät pysty vuodesta toiseen rahoittamaan valtavia tappioita. Pörssiyhtiössä tällainen toiminta olisi lopetettu, myyty tai muutoin voimakkaasti saneerattu kannattavaksi.

Herääkin kysymys, miten valtio-omistaja voi hyväksyä tällaista tappiotoimintaa, joka vaikuttaa jokaisen kansalaisen normaalien postipalveluiden saatavuuteen ja hinnoitteluun – yt-neuvotteluista puhumattakaan.

Logistiikan tappiot johtuvat siitä, että Posti on rynnännyt tavaraliikennemarkkinoille ja etsinyt markkinaosuuksia tiekuljetuksissa epäterveellä hinnoittelulla. Voimme kysyä, onko tällainen liiketoiminta valtiolle strategisesti elintärkeää.

Ehdotankin, että Posti luopuu tappiollisesta liiketoiminnasta ja samalla myös jokaiselle kansalaiselle tärkeiden postipalveluiden jatkuvista heikennyksistä. Kun kuolemansairaan käenpojan ruokinta lopetetaan, elanto riittää varsinaisille, perinteisille postipalveluille.

Timo Valtonen

kauppatieteiden maisteri

Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat