Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rekisteri ei ratkaise opetusalan ongelmia

Opettajarekisterin vaatiminen osoittaa opetusalan korkeitten toimijoitten voimattomuuden alan johtamis- ja nimityskulttuurin edessä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kirjoitti (Pääkirjoitus 7.8.) opettajarekisteristä. Kirjoitus perustui käsittääkseni OAJ:n sivustollaan julkaisemaan ”5 syytä opettajarekisterille” -listaan.

Jo nyt OAJ ja muut koulutoimijat voisivat kehottaa kaikkia tarkistamaan, mikä pätevyys valitulla opettajalla on. Tähän antavat julkisuussäännökset mahdollisuuden. Rekisteri ei siten olisi mikään uudistus. Sillä vain sysättäisiin valvontavastuu koulun ulkopuolelle, kun kouluissa, kunnissa ja kaupungeissa asiat eivät toimi.

Toimimattomuudesta on esimerkki epäpätevien palkkaaminen määräajaksi ohi pätevien. Tämä koskee varsinkin erityisopettajia. Tapauksista on tuomioistuinten ratkaisuja. Koulut ja kunnat rasittavat näillä turhilla jutuilla tuomioistuimia, vaikka julkisen puolen pitäisi estää oikeusjuttuja ennalta. Ennaltaehkäisyä olisi, että myös määräajaksi palkataan pätevä opettaja, jos sellainen on saatavilla.

HS:n verkkosivujen kommenttipalstalla on verrattu opettajaa tarjoilijaan ja autokuskiin, kun on perusteltu näidenkin tarvitsevan rekisteriä. Vertaus osoittaa, mitä opettajista nykyään ajatellaan. Opettajan työn arvostus on vastoin yleisesti viljeltyä kiitosajattelua todellisuudessa pohjamudissa.

Aika paljon on myös vallalla käsitys, että riittää, jos opettaja on ”hyvä tyyppi”. Tällöin unohdetaan, että määräajaksikin palkatun opettajan tehtävästä on säädetty kelpoisuusvaatimukset ja että työhön liittyy julkisen vallan käyttöä, kurinpitoa ja arviointia.

Opettajan tekemistä ratkaisuista voi myös kannella. Siksikään ei ole ihan yhdentekevää, kuka opettajan työn tekee tuon määräajan.

Rekisterin vaatiminen osoittaa opetusalan korkeitten toimijoitten voimattomuuden alan johtamis- ja nimityskulttuurin edessä. OAJ:kaan ei ole saanut jäseniään eli liittoon kuuluvia rehtoreita ruotuun näiden tehdessä opettajien valintapäätöksiä. Kädet ovat nousseet pystyyn.

Pirkko Eerola-Pilvi

Porvoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat