Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1990-luvun lama halkaisi Suomen kahtia

Lama synnytti yhteiskunnallista osattomuutta. Sen seurannaisvaikutukset selittävät osaltaan heikentyneitä oppimistuloksia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yle uutisoi (8.8.) suomalaisen peruskoulun eriarvoistuneen ja oppimistulosten heikentyneen. Uutinen perustui Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman Oma linja -tutkimushankkeen havaintoihin. Oma linja -hankkeessa luvataan ”taklata” nuorten syrjäytyminen ja luoda syrjäytymistä ehkäisevä ohjelma, ”seuraava suomalainen vientituote”.

Hankkeen tutkijan, professori Jouni Välijärven mukaan Suomeen tarvitaan uusi koulutuspolitiikan pohja ja peruskoulun remontti. Keinoiksi hän esittää esimerkiksi perusopetuksen yksilöllistämistä ja valinnanvapauden lisäämistä. Välijärvi kaipaa samanlaista uudistushenkeä kuin peruskoulun syntyaikoihin 1960–1970-luvun taitteessa.

Peruskoulun synnyssä ei ollut kysymys pelkästä koulu-uudistuksesta. Peruskoulu oli poliittisen päätöksenteon tulos, osa muita tasa-arvoon tähtääviä yhteiskunnallisia uudistuksia. Käynnissä olevan hankkeen ratkaisut näyttävät kuitenkin painottavan vain koulun muuttamista, vaikka koulu ei toimi irrallaan yhteiskunnasta.

Eriarvoistuvan peruskoulun taustalla on eriarvoistunut yhteiskunta. 1990-luvun lama halkaisi Suomen kahtia ja synnytti yhteiskunnallista osattomuutta. Seurannaisvaikutukset selittävät osaltaan heikentyneitä oppimistuloksia. Nykyhallituksen leikkaukset varhaiskasvatuksesta, koulutuksesta ja sosiaali- ja terveystoimesta tulevat vielä huonontamaan tilannetta.

Koulun ongelmat eivät ratkea ainoastaan koulutusta muuttamalla vaan vaihtamalla yhteiskuntapolitiikan suunta taantumuksellisesta edistykselliseksi. Pärjätäkseen koulussa lapset ja nuoret tarvitsevat sosiaalisesti oikeudenmukaisen ja turvallisen yhteiskunnan.

Anna Renfors

äidinkielen opettaja

Lempäälä

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat