Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tehometsätalous tuhoaa Suomen metsät ja vesistöt

Jos suomalaisilta olisi kysytty, en usko että olisimme antaneet poliitikoille mandaattia riistää Suomen luontoa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Sinilevästä puhuminen alkaa kuulostaa kesään kuuluvalta jokavuotiselta ilmiöltä, jonka syyt eivät kiinnosta.

Vuosikymmeniä suomalaisissa metsissä ja vesistöillä kulkeneena olen nähnyt, miten Suomen luontoa tuhotaan julmasti metsien tehotuotannon nimissä. Metsien ravinteet juoksutetaan ojia pitkin vesistöihin. Kotikunnan lähijärvet ovat muuttuneet kirkkaista ruskeiksi kymmenessä vuodessa. Järvien yläpuolisia metsiä kaadetaan aukkohakkuilla, minkä jälkeen maaperä vielä myllätään ja ojitetaan.

Toukokuun alussa olin matkalla Lapista etelään. Näin, miten jokainen tienvarren oja ja pikkujoki kuohuivat kahvin väristä vettä. Metsäojat olivat yhtä tiheässä kuin pelloilla. Tuhon laajuuden näki jopa Hailuodossa, jonne pohjoisen suuret joet ovat tuoneet niin paljon metsähumusta, että koko Perämeren pohjukan vesi on muuttunut sävyltään ruskeaksi.

Metsien muuttaminen puupelloiksi on vesistöille kestämätön muutos metsämaan suuren alan vuoksi. Samalla metsän vastustuskykyä heikennetään juuri, kun ilmastonmuutos altistaa sen uusille tuhoriskeille. Mustikkakasvustot tuhoutuvat täydellisesti aukkohakkuussa. Mustikka on superravintoa ja jopa lääkkeen veroinen luonnontuote.

Mediassa hehkutetaan Suomen puhdasta ja ihanaa luontoa, jonka vetovoima turismille on ehtymätön. Tämä illuusio koskemattomasta luonnosta on suuren luokan itsepetosta. Kansallispuistot tarjoavat pieniä mallialueita monimuotoisesta elinvoimaisesta luonnosta.

Vesistöjä ei kyetä suojelemaan ravinnepäästöiltä edes suojelualueilla. Vuosien saatossa veden laatu on heikentynyt jo Päijänteellä ja Saimaallakin. Tällä menolla koittaa pian päivä, jolloin suuretkin järvialtaat alkavat voida pahoin.

Jos suomalaisilta olisi kysytty, en usko että olisimme antaneet poliitikoille mandaattia riistää Suomen luontoa. Juha Sipilän (kesk) hallitus olisi voinut valita tuottavuusloikan nimissä kärkihankkeeksi muutakin kuin metsäluonnon tuhoamisen. Metsien ja luonnon tuhoaminen ei muuksi muutu, vaikka sellutehtaat nimetään ”biotuotetehtaiksi”. Biopolttoaineen nimissä turmellaan metsien lisäksi metsien pohjat ja alapuoliset vesistöt.

Elina Lehtinen

Lahti

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat