Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten sinilevätilannetta voi kutsua ”normaaliksi”?

Pian voimme unohtaa puheet sinisistä järvistämme.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tapasin mökiltään meren ääreltä lomalta palanneen tuttavani. Muitten kuulumisten ohella kysyin häneltä sinilevätilanteesta. ”Kuin hernekeittoa”, oli tyly vastaus.

En raaskinut jatkaa keskustelua pitempään. Ystäväni ilme kertoi kaiken.

Aihe jäi pyörimään mieleeni – varsinkin siksi, kun jossain viestimessä mainittiin, että sinilevätilanne on tänä kesänä ”normaali”.

Pikkupoikana uin Tammisaaren saariston kristallinkirkkaissa vesissä. Sukeltelin puhtaan veden symbolien, rakkolevien viidakossa. Nyt meriemme kiusana ovat aivan erilaiset levät.

1960-luvun lopulta alkaen olemme viettäneet lomamme Itä-Suomessa puhtaan Puruveden rannalla. Järveä voisi kutsua suorastaan kansallisaarteeksi. Nyt ensimmäiset sinilevähavainnot on tehty jo sielläkin.

Jos jotain konkreettista – siis muutakin kuin suunnitelmia – ei tehdä pikaisesti, voimme pian unohtaa puheet sinisistä järvistämmekin.

Pitkälle on tultu, kun nykyistä sinilevätilannetta kutsutaan normaaliksi. Se tuntuu yhtä falskilta kuin Talvivaaran kaivoksen katastrofin selittely runsasvetisellä talvella.

On päättäjistä kiinni, tehdäänkö asialle jotain vai annetaanko maanviljelyksen, teollisuuden ja välipitämättömien ihmisten jatkaa tuhoisaa menoaan. Puhdas vesi on elämämme peruselementti ja elinehto.

Otto Favén

Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat