Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Upea kotimaanmatka onnistuu pienelläkin budjetilla

Yhä useampi matkailija haluaa tehdä vastuullisia, reilun matkailijan valintoja, eikä hinta ole ainoa kriteeri matkan valinnassa, kirjoittaa Anu Nylund.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Matka-sivuilla (HS Lauantai 30.7.) oli asiallinen kirjoitus matkailusta. Jutun otsikko ”Tonnilla Turkuun vai Espanjaan?” kuitenkin valitettavasti johdatti lukijan ajatuksen perinteiseen ja kuluttajien päätöksiin vaikuttavaan vastakkainasetteluun: kotimaanmatkailu on kallista, ulkomaille lähtö edullista ja houkuttelevampaa.

Kirjoituksen kotimaanmatkailun hintaesimerkit keskittyivät yksipuolisesti kaupunkihotelleihin, vaikka maaseutu- ja luontomatkailu ovat vetovoimaisia vaihtoehtoja.

Yhä useampi matkailija haluaa tehdä vastuullisia, reilun matkailijan valintoja, eikä hinta ole ainoa kriteeri matkan valinnassa. Erityisen tärkeänä omilla matkoillani pidän ympäristön huomioimista, paikallisten palveluntuottajien suosimista ja hyvien kokemusten jakamista.

Hintaa merkittävämpi tekijä voi olla tarjonnan löytymisen ja varausmahdollisuuksien helppous. Siinä kotimaanmatkailussa on vielä parantamisen varaa.

Testasin tarjontaa tänä kesänä. Tein kevyet matkasuunnitelmat saaristoon, Lappiin ja Pohjois-Karjalaan. Kohteeksi valikoitui Pohjois-Karjala, jossa sään ennustettiin suosivan ulkona viihtyvää aktiivilomalaista – ja niin kävi! Vietimme upean aktiiviloman Kolilla aurinkoisessa säässä vaeltaen ja Ruunaalla koskenlaskusta ja päivävaelluksista nauttien. Kohtasimme upeita ihmisiä ja saimme ystävällistä palvelua.

Kaikkein vastuullisimmista vaihtoehdoista jouduimme spontaanin suunnittelun vuoksi joustamaan. Matkasimme Etelä-Suomesta pienikulutuksisella diesel-autolla julkisen liikenteen sijaan. Luonnossa söimme retkieväitä mutta kannatimme myös paikallisia ravintolanpitäjiä ja kauppiaita. Majoituimme vuokramökeissä, vaatimattomassa aitassa ja teltassa. Varaukset teimme automatkojen aikana netissä tai suoraan paikan päällä.

Luontopainotteiseen matkaamme kuului myös kulttuuria ja urbaaneja kokemuksia. Poikkesimme luostareissa, Savonlinnassa ja Imatralla. Kuuden päivän matkan kustannukset olivat noin 750 euroa kahdelta ihmiseltä, vähän enemmän kuin HS:n esimerkkihinta Turkkiin, mutta reilusti alle kirjoituksessa annettujen kotimaan matkojen esimerkkihintojen.

Anu Nylund

yhteiskuntatieteiden maisteri, matkailututkimus, Hyvinkää

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat