Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opetan lapsenlapsilleni kaunokirjoituksen taidon

Vertailututkimuksessa osa opiskelijoista teki luentomuistiinpanot tietokoneella ja osa kynällä. Läppäriryhmä pärjäsi heikommin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lapset lukevat mieluummin paperisia kirjoja kuin digitaalisia, paljastaa tutkimus. Digipedagogiikka on lapsenkengissä, eikä kukaan vielä tiedä, millä tavoin digitaalisuus voisi auttaa koululaista oppimaan (HS 9.8.).

Sen sijaan tiedämme, että lapselle ääneen lukeminen on kehittävää (HS 14.7.). Tiedämme myös, että käsin kirjoittaminen parantaa oppimista.

Princetonin ja Kalifornian yliopiston tutkijat vertailivat pari vuotta sitten opiskelijoita, joista osa teki luentomuistiinpanot tietokoneella ja osa kynällä. Läppäriryhmä pärjäsi heikommin sekä faktatiedoissa että käsitteiden ymmärtämisessä. Perinteisesti kirjoittaneet käsittelivät tietoa syvemmin. Indianan yliopiston tutkimuksessa kirjainten opettelu itse piirtämällä aktivoi lasten aivoissa lukemisen kannalta tärkeitä osia.

Piilaakson eliitti pitää lapsensa etäällä teknologiasta – kiinni luonnossa, kädentaidoissa ja kirjoissa. Lapsille luetaan ääneen, ja heitä ohjataan kirjallisuuden, musiikin ja taiteen pariin.

Teknologiayrittäjä Jyri Engeström kertoi Marja Hintikka Live -tv-ohjelmassa helmikuussa, että kovaa valuuttaa teknologiateollisuuden työmarkkinoilla eivät ole digivelhot vaan ne, joilla on jotain muuta annettavaa, erityisesti musiikkiin ja taiteisiin liittyvää. Samaan aikaan Suomen hallituksen kärkihanke on digimateriaalien käyttöönoton vauhdittaminen kouluissa. Käsialakirjoitusta ei enää opeteta, sen sijaan panostetaan näppäintaitoihin.

Autoilen syyskuussa Suomesta Espanjaan. Aion poiketa matkan varrella kirjakaupoissa, erityisesti Ranskassa, ja ostaa pinon kaunokirjoituksen harjoitusvihkoja. Nyt koulunsa aloittava lapsenlapseni ja hänen nuoremmat sisaruksensa tulevat oppimaan kauniin sidosteisen käsialakirjoituksen. Siitä pidän heidän äitinsä kanssa huolen.

Annika Ardin

tietokirjailija, Lahti

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat