Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikään verotusmalli ei varmista investointeja

Yritykset alkavat investoida, kun ne uskovat huomiseen. Nyt usko horjuu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen investoinnit ovat lamassa. Useassa yrityksessä investoinnit eivät kata edes vuotuisia poistoja – puhumattakaan siitä, että ne loisivat edellytyksiä toiminnan laajentamiselle. Syitä tilanteen kurjistumiseen on etsitty eri suunnista. Yhdeksi pelastuskeinoksi on nähty Viron yritysveromalli: yritys maksaa tuloveron vasta, kun voitto jaetaan ulos yrityksen omistajille. Verotus ei täten estä yritykseen jäävän voiton käyttämistä investointeihin.

On totta, että Viron malli on suopea yritysten investoinneille. On kuitenkin syytä huomata, että malli ei mitenkään edellytä säästetyn voiton käyttämistä investointeihin. Varat voidaan pitää hyvin passiivisessa tilassa. Siten säästytään verolta.

Verotuksella voidaan estää investointeja mutta ei varmistaa niitä. Yritys investoi vain, jos yrityksessä nähdään, että sen tuotteilla on kannattavat markkinat. Vaikka verotus olisi pysyvästi nolla, yritys ei investoi pelkästään sen perusteella. Tappiollisesta toiminnasta ei mene veroa millään verokannalla.

Suomen yhteisöverokanta on 20 prosenttia, mikä on kansainvälisesti tarkastellen erittäin kilpailukykyinen luku. Voitosta jää 80 prosenttia investointeihin, jos yritys niin haluaa.

Yrityksen ei tarvitse Suomessa nytkään maksaa veroa investointeihin käytetyn voiton osalta. Tulon hankkimiseen käytetyt varat ovat verotuksessa vähennyskelpoisia menoja. Ainut ero Viron malliin on siinä, että Suomessa investointeihin käytetyistä varoista saatetaan aluksi verottaa. 20 prosentin veron pitäisi kuitenkin olla siedettävissä.

Se, kuinka pian investointeihin käytetyt varat vapautuvat kokonaan verotuksesta, riippuu siitä, mihin investoinnit on kohdistettu. Tutkimus- ja kehittämistoiminnan menot ovat pääosin heti vähennyskelpoisia, mikä tarkoittaa sitä, että ne vapautuvat heti verotuksesta. Tuotannollisten koneinvestointien hankintamenoista voidaan kahtena vuonna poistaa jo 75 prosenttia. Verotus rasittaa eniten investointeja maapohjaan ja rakennuksiin.

Viron malli sopi erinomaisesti maahan, jossa voitiin lähteä liikkeelle puhtaalta pöydältä verojärjestelmää luotaessa. Malli sopii luontevasti järjestelmään, jossa on kattava tasavero. Suomen verojärjestelmä taas rakentuu voimakkaasti progressiiviseen malliin, ja siihen on huomattavasti vaikeampi ujuttaa Viron mallia.

Juha Sipilän (kesk) hallitus on varautunut kehittämään niin sanotun köyhän miehen Viron mallin. Tämä tarkoittaa lähinnä varausjärjestelmän rakentamista. Varauksilla verotusta voidaan lykätä mutta ei lopulta välttää.

Kaikki keinot investointien elvyttämiseksi ovat selvittämisen arvoisia, mutta samalla on muistettava, että varaukset eivät takaa investointeja. Parhaiten verotuksella voidaan edistää investointeja edullisella yhteisöverokannalla sekä ennustettavalla ja toimivalla yritysverojärjestelmällä.

Yritykset alkavat investoida, kun ne uskovat huomiseen. Kevään runsas pörssiosinkojen määrä osoittaa, että yrityksillä kyllä on varoja investointeihin mutta usko huomiseen horjuu.

Pauli K. Mattila

oikeustieteen tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat