Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ei tule sulkea talouttaan uudelleen

Nykyinen yhtiöveron taso on vielä toistaiseksi kilpailukykyinen, mutta se ei tuo kilpailuetua Suomelle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Heikki Niskakangas kirjoitti (HS Mielipide 10.8.), ettei yritysten investointivarausta tarvita. Hänen mukaansa Esko Ahon (kesk) hallitus hautasi tuolloisen varausmallin tohtorikoplaksi kutsutun ryhmän ehdotuksesta vuonna 1992.

1990-luvun alussa Suomessa oli jo käytössä yhtiöveron hyvitysjärjestelmä, jossa yrityksen voitto tuli verotetuksi vain kertaalleen. Suomi siirtyi suljetusta taloudesta kohti avointa taloutta. Järjestelmä oli käytössä aina vuoteen 2004 asti. Tuon kaltaista verokannustinta yrityksemme ovat kaivanneet takaisin.

Niskakangas toisti kirjoituksessaan akateemisten tutkijoiden verodogmia verotuksen neutraalisuudesta, verokantojen mataluudesta ja veropohjien tiiviydestä. Hän kirjoitti, että yritysten taloudelliset päätökset tulee tehdä puhtaasti liiketaloudellisin perustein ilman verovaikutusta. Näin suomalaiset yritykset ovatkin toimineet. Mitä on tapahtunut?

Elinkeinoelämän tuotannolliset investoinnit Suomessa ovat tällä hetkellä yli viidenneksen ja tutkimus- ja kehittämisinvestoinnit lähes 30 prosenttia alemmalla tasolla kuin vuonna 2008. Pääomia kuluu nopeammin kuin uutta investoidaan. Yritysten investoinneista merkittävä osa on tehty Suomen sijaan ulkomailla. Toki päätöksiin ovat vaikuttaneet muutkin tekijät kuin verotus.

Tämän seurauksena Suomen vienti on pudonnut vastaavana aikana lähes 15 prosenttia alemmalle tasolle. Vientisektorin tuottavuus on pudonnut kymmenen ja koko kansantalouden tuottavuus kolme prosenttia. Teollisuuden työpaikkoja on kadonnut noin 100 000, ja työllisyysaste on tunnetusti matala.

Suomen ei nyt tule sulkea talouttaan uudelleen vaan käyttää kaikki käytettävissä olevat keinot yritysten investointien ja uudistumisen edistämiseksi. Yritysverotus on yksi työkalu muiden joukossa. Nykyinen yhtiöveron taso on vielä toistaiseksi kilpailukykyinen, mutta se ei tuo kilpailuetua Suomelle. Rakennetta tulee uudistaa niin, että kannusteet investoinneille paranisivat olennaisesti nykyisestä.

Joustavan investointivarausmallin kokeilu olisi luonteva ensiaskel koko yritysverojärjestelmän ajanmukaistamiseksi. Suomalaisten kannalta on elintärkeää, että vientialat menestyvät ja pärjäävät kansainvälisessä kilpailussa. Näin varmistamme riittävät vientitulot ja hyvinvoinnin maksupohjan.

Jukka Palokangas

pääekonomisti

Maria Volanen

veroasiantuntija

Teknologiateollisuus ry

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat