Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmistyö on uusiutuvin investointi

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tehoton pääoman käyttö alentaa taloudellista kasvua, totesi Heikki Niskakangas (HS Mielipide 10.8.). Siksi hän vastustaa keskustan ehdottamaa investointivarauksen verottomuutta yritysverotuksessa. Monet varakkaiden yritysten omistajatkaan eivät kannata tätä verovähennystä. Se kun sitoisi omistajatuloa yritykseen, ja omistaja haluaa yleensä sijoittaa omistajatulonsa itse.

Investointivaraus tekisi tuotannon verotuksesta nykyistäkin sekavampaa. Läpinäkyvyyttä verotukseen saisi poistamalla hyvinvointivaltioissa yleistyneen ihmistyön haittaverotuksen. Eläkkeet ja muu sosiaalivakuutus pitäisi rahoittaa kaikkeen tuotantoon kohdistuvalla sosiaalivakuutusverolla – siitä riippumatta, paljonko tuotannossa käytetään ihmistyötä, koneita tai raaka-aineita.

Nykyiset sosiaalivakuutusmaksut kohdistuvat pelkästään ihmistyön hintaan. Siksi ne kannustavat jokaista työnantajaa korvaamaan työntekijöitä koneilla.

Ei ihme, että teknisesti ja tiedollisesti kehittyneissäkin valtioissa pidetään suuria ihmisjoukkoja jatkuvasti työttöminä. Työssä olevilta vaaditaan sitten kohtuuttomia työmääriä. Tuotantoa vähennetään niillä aloilla, joille ei löydy markkinoilta maksukykyistä kysyntää, mutta työpaikkoja vähennetään joka puolella. Ollaan kierteessä, jossa kysynnän väheneminen lisää työttömiä ja työttömien lisääminen vähentää kysyntää. Myös tehokkuuden lisäys aiheuttaa työttömyyttä.

Mahdollisimman selkeä tuotantoverotus auttaisi työntekijöitä kilpailemaan robottejakin vastaan. Tuotannon koko arvonlisäykseen perustuva yksi sosiaalivakuutusvero tukisi myös tutkimusta ja kehitystyötä, kun työn vero olisi sama kuin muidenkin tuotantopanosten.

Tuotannon uudistaminen ihmisten ja muun luonnon hyvinvoinnin turvaamiseksi edellyttää tietenkin haittaveroja.

Ihmistyö on kuitenkin meidän kannaltamme uusiutuvin luonnonvara. Sen haittaverotus pitää lopettaa siitä riippumatta, myyvätkö ihmiset työtään suoraan toisilleen vai yritysten ja muiden yhteenliittymien kautta.

Kati Peltola

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat