Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siirtolapuutarhat eivät ole lomakyliä

Siirtolapuutarhoissa ei ole eliittiä. Kaikki ovat ammatistaan tai varallisuudestaan riippumatta viljelijöitä, kirjoittavat Suomen siirtolapuutarhaliiton edustajat mielipidesivulla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lari Malmberg on huolissaan (HS Merkintöjä 9.8.) siitä, että siirtolapuutarhat muuttuvat ennen pitkää kaupungin kohtuuhintaisesti vuokraamalle maalle rakennetuiksi eliitin lomakyliksi.

Siirtolapuutarha ei ole lomakylä, eikä siellä ole eliittiä. Siirtolapuutarhassa kaikki ovat – ammatistaan tai varallisuudestaan riippumatta – viljelijöitä.

Suomessa on yli 60 siirtolapuutarha-aatetta noudattavaa siirtola- ja ryhmäpuutarhaa, joissa on selvästi yli 6 000 viljelijää. Puutarhoista yhdeksän on Helsingissä.

Helsingissä siirtolapuutarhamökkien hinnat ovat 2000-luvulla kehittyneet huomattavasti asuntojen hintoja maltillisemmin. Sama on havaittavissa muillakin siirtolapuutarhapaikkakunnilla. Kaikkialla Suomessa siirtolapuutarhamökit ovat hyvin usein monen sukupolven yhteinen urbaani kesänviettopaikka, ja mökit siirtyvät perintönä sukupolvelta toiselle.

Siirtolapuutarhat ovat yleensä – ja Helsingissä aina – kunnan puistoaluetta, jonne kuka tahansa voi mennä virkistymään, nauttimaan kukkaloistosta tai osallistumaan yleisötapahtumiin. Viljelijät pitävät yhdessä huolta yhteisistä alueista, kunnan puolesta ja kaikkien kuntalaisten iloksi. Puutarhojen kulttuurihistoriallinen arvo on mittaamaton.

Siirtolapuutarha on puutarhaviljelystä kiinnostuneiden lomanviettopaikka – paino on sanalla viljely. Jotkut jopa kutsuvat siirtolapuutarhapalstaansa työleiriksi. Alueiden tarkat säännöt ja ohjeet määrittelevät muun muassa sen, miten paljon palstan pinta-alasta on oltava viljeltyä, miten korkea pensasaita saa olla ja mitä palstalle saa rakentaa.

Siirtolapuutarhatoiminta perustuu aatteeseen. Tuo aate on elänyt maassamme vahvana jo sata vuotta ja tulee sellaisena myös elämään seuraavat sata vuotta. Ympärillä olevan maailman muuttuessa aatekin saa uusia vivahteita, mutta peruspilarit – viljely ja yhteisöllisyys – ovat järkähtämättömät.

Pertti Laitila

puheenjohtaja

Tina Wessman

sihteeri

Suomen siirtolapuutarhaliitto

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat