Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki on jalankulkijan painajainen

Vähä vähältä pyöräilijät ovat valloittaneet niin jalkakäytävät kuin muutkin väylät, kirjoittaa Liisa Hakola mielipidesivulla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
HSTV näyttää Helsingin viisi vaarallista risteystä
HSTV näyttää Helsingin viisi vaarallista risteystä
Helsingin suojatiet ovat poliisin mukaan turvallisia, mutta vaara vaanii erityisesti raitiovaunupysäkkien ympärillä sekä vilkkaiden bussiväylien varrella. Videolla on viisi esimerkkiä vaarallisesta risteysalueesta ja suojatiestä, joissa sekä autoilijan että jalankulkijan kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta. Toimittaja: Hanne-Mari Tarvonen, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru

Helsinki, ja varsinkin sen keskusta, on yhtä mylläkkää. Kaaosta lisäämässä ovat auki revityt kadut ja talojen rakennustellingit. Liikenne nostattaa hien pintaan muulloinkin kuin helteellä. Voimassa on vahvemman laki, ja se vahva, vahvempi, vahvin on tietysti pyöräilijä.

Helsingissä syntyneenä ja siellä vuosikymmenet asuneena olen aina rakastanut kaupunkiani, mutta nyt tunne on haalistumassa. Käynnit Helsingissä harvenevat. Aikanaan totuin kävelemään päivittäin Taka-Töölöstä keskustaan Mannerheimintien jalkakäytäviä pitkin. Vähitellen pyöräilijät hoksasivat jalkakäytävät. Ja niinhän se menee, että kun tarpeeksi moni rikkoo lakia, laki muutetaan.

Vähä vähältä pyöräilijät ovat valloittaneet niin jalkakäytävät kuin muutkin väylät. Pyöräteitä rakennetaan kiihtyvällä vauhdilla. Samalla kiihtyy pyöräilijöiden vauhti. Huomenna työmatka ehkä taittuu puoli minuuttia nopeammin kuin tänään, joten pois alta.

Tosiaan, onhan jalankulkijoille omat väylänsä. Mannerheimintien jalkakäytävillekin maalattiin lopulta valkoinen viiva katua jakamaan. Samoin on tehty muualla. Jalankulkijoiden puolella muutaman kymmenen sentin levyisestä tilasta kilpailee kuitenkin monenkirjava valikoima kalustoa: rollaattorit, pyörätuolit, lastenpyörät, lastenvaunut, kävelysauvat, uudestaan muotiin tulleet rullalaudat, rullaluistimet, pyörin varustetut matkalaukut ja pyöräkassit. Kengurukeppejä ei ole vielä näkynyt.

Jalankulkija elää pelon vallassa. Pyöräilijöitä eivät aidat tai säännöt pitele, heidän pitää päästä joka paikkaan, ja he tulevat kovalla vauhdilla ja äänettömästi. Onko joku joskus kuullut pyöräilijän kilauttavan kelloa varoitukseksi?

Pyöräilijä on itsevarma ja häikäilemätön ja noudattaa sääntöjä vain silloin kun se hänelle sopii. Työmatkansa autolla taittava tuttavani pelästyi pahanpäiväisesti, kun risteyksessä auton eteen pölähti pyöräilijä suunnasta, josta hänen ei olisi liikennemerkkien mukaan pitänyt tulla. Autoilija painoi hädissään äänitorvea. Pyöräilijä närkästyi, otti rekisterikilven avulla selville autoilijan nimen, soitti saman tien tämän kännykkään ja haukkui vuolain sanakääntein.

Pyöräilijä on Helsingin keskustaliikenteen lellitelty lempilapsi. Anteeksi vain, mutta siellä seassa kuitenkin tallustaa vielä myös jalankulkija, usein henkensä kaupalla, laihana lohtunaan ajatus, että jalankulku Helsingissä oli hauskaa niin kauan kuin sitä kesti.

Liisa Hakola

filosofian tohtori, Kotka

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat