Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelkkä digiosaaminen ei riitä turvaamaan yritysten menestystä

Viisikymppisten työntekijöiden ammattitaito on nykyään käytössä olevien välineiden ansiosta vankistunut ja rikastunut entisestään.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Monissa ammateissa, kuten lääkärin, kirvesmiehen tai bussikuskin työssä, tiedetään tarkasti, mitä työ edellyttää. Työelämässä tarvittava osaaminen on kuitenkin hämärtymässä. Yritysten työntekijöiksi haetaan paljon digiosaajia, mutta mitä he tarkalleen osaavat?

Nuoria pidetään diginatiiveina, mutta yritysten vanhemmat työntekijät ovat joutuneet vuosien varrella opettelemaan kaikki uudet systeemit. Heidän tietonsa ja taitonsa eivät ole silti hävinneet mihinkään. Viisikymppisten työntekijöiden ammattitaito on nykyään käytössä olevien välineiden ansiosta vankistunut ja rikastunut entisestään.

Sosiaalinen media on tiedonvälityksen uusi muoto. Siellä voi kertoa yritysten asioista, tuotteista ja palveluista, mutta verkossa oleva hyvä sisältö syntyy vankasta ammattitaidosta, laaja-alaisesta sivistyksestä ja kyvystä kohdata ihmisiä. Työntekijä tai yrittäjä voi olla työssään käsityöammattilainen, joka hyödyntää sosiaalista mediaa yrityksen markkinointiin. Silti oma ammattitaito pitää olla kunnossa, ja sitä on kehitettävä.

Moneen ammattiin, kuten toimittajan työhön, ei ole aikaisemmin kuulunut digitaalista osaamista. Työ on edellyttänyt sivistystä, historian tuntemusta, kirjoitustaitoa, uteliaisuutta ja ihmissuhdetaitoja. Hyvät taidot kasvotusten kohdattaessa ovat monessa ammatissa edelleen menestyksen salaisuus.

Digitaidoilla voi hankkia työpaikan, mutta työntekijöiden on osattava muutakin. Työelämässä ei saa tuijottaa ainoastaan digitaalisuuteen. Se ei saa kaventaa tai vähentää muuta osaamista.

Monet viisikymppiset työntekijät ovat ehtineet olla työelämässä 25 vuotta ja ovat nähneet paljon. He ovat toimineet yrityksissä hierarkian eri tasoilla mutta ovat silti pystyneet omaksumaan tietokoneiden kanssa työskentelemisen. Pitkän työuran tehneet työntekijät pystyvät näkemään, mihin jokin uusi avaus voi johtaa.

Vanhemmat työntekijät ottavat usein työn tosissaan ja ammattiylpeydellä. He sietävät myös sitä, että pomot hönkivät niskaan.

Työelämässä tarvitaan digitaitojen ohella työntekijöitä, joilla on vankka ammattitaito, näkemystä ja verkostoja. Digiosaaminen on tänä päivänä kansalaistaito, mutta se ei pelkästään elätä suomalaisia ja tuo yrityksille menestystä.

Pia Lindroos

toimittaja, tietokirjailija

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat