Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen teillä vallitsee isomman oikeus

Suojatiekulttuurin kehittäminen ei etene, koska viranomaiset ajattelevat samoin kuin useimmat autoilijat: isommalla kuuluu olla oikeus mennä ensin, kirjoittaa Tuomas Kraft mielipidesivulla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin poliisilaitoksen komisarion Heikki Kallion mukaan suojateiden vähäinen kunnioitus on kulttuurikysymys (HS 9.8.). Autoilijat Tallinnassa ja Tukholmassa kunnioittavat suojateitä aivan eri tavalla kuin Suomessa.

Jos kyse on kulttuurista, voitaisiinko sitä muuttaa? Koulujen alkuun sijoittuvat tehovalvonnat ovat tärkeä juttu, mutta pysyvää muutosta liikennekulttuuriin ei niillä saada aikaan.

Viron liikennekulttuuri oli Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen heikossa tilassa, eikä jalankulkijoiden oikeuksia kunnioitettu. Sitten ryhdyttiin toimeen. Poliisille hankittiin kameroita, joiden avulla suojatierikkomukset saatiin todennettua. Samanaikaisesti käynnistettiin massiivinen ja pitkäkestoinen tiedotuskampanja, jossa kansalaisia valistettiin suojatiekäyttäytymisestä. Tuloksena oli liikennekulttuuri, jossa suojateitä kunnioitetaan.

Suomessakin suojateiden ongelma tiedostetaan, mutta halua liikennekulttuurin pysyvään muuttamiseen ei ole. Mistä on kyse? Siitä, että Suomessa liikenteen vahvemmalle osapuolelle on haluttu antaa oikeuksia, joita sillä ei muualla ole.

Haluttomuus kohentaa suojatiekulttuuria ei ole ainut ilmentymä tästä. Suomen tieliikennelainsäädäntö antaa ainoana Pohjoismaissa autoilijalle oikeuden käyttää jalkakäytäviä ja pyöräteitä pysäyttämiseen. Suomessa pidetään täysin luonnollisena myös pysäköintiä jalkakäytäville ja pyöräteille.

Tämän kulttuurin on omaksunut myös poliisi. Ruotsissa poliisi jättää autonsa tehtävää hoitaessaan ajoradalle, mutta suomalainen poliisi ajaa sen melkein aina jalkakäytävälle tai pyörätielle. Auton voi aina kiertää, mutta asenne on paljastava: isommalla ja vahvemmalla on oltava oikeus käyttää pienemmän ja heikomman väylää.

Suojatiekulttuurin kehittäminen ei etene, koska viranomaiset ajattelevat samoin kuin useimmat autoilijat: isommalla kuuluu olla oikeus mennä ensin.

Tuomas Kraft

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat