Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten Elielinaukiolla kuuluu liikkua?

Jalankulkijat eivät osaa varoa aukiolla pyöräileviä, koska he luulevat kävelevänsä jalkakäytävällä, missä pyöräily ei ole sallittua.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Elielinaukion tieliikennelain mukainen määrittely vaikuttaa olevan epäselvä suurelle osalle aukion käyttäjistä, myös minulle. Tämä aiheuttaa päivittäin kymmeniä vaaratilanteita pääasiassa Postitalon kulmalla jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden välillä.

Aukiolta lähtee kolme selvästi merkittyä pyörätietä, joten ilmeisesti aukio on joko jalkakäytävä tai yhdistetty kevyen liikenteen väylä. Muitakin mahdollisia nimikkeitä löytynee.

Käytännössä ongelma muodostuukin siitä, että jalankulkijat luulevat kävelevänsä jalkakäytävällä, missä pyöräily ei ole sallittua. Siksi sitä ei myöskään osata varoa. Pyöräteitä pitkin aukiolle saapuville pyöräilijöille taas ei osoiteta selkeästi liikennemerkein, ovatko he saapumassa jalkakäytävälle – eli tulisiko heidän siirtyä taluttamaan pyöräänsä – vai siirrytäänkö pyöräilyn sallivalle yhdistetylle kevyen liikenteen väylälle.

Jälkimmäisessäkin tapauksessa pyöräilyn tulisi ilmeisesti tapahtua jalankulkijoiden ehdoilla. Tämä näyttää unohtuvan monelta, vaikka pyörätien päättyvät kaistamerkinnät viittaavat siihen, ettei pyörätie ainakaan jatku aukion läpi.

Olisi kaikkien osapuolten etu, että Suomen kenties vilkkaimman ja riskialtteimman kevyen liikenteen risteyspaikan asema osoitettaisiin selkeämmin liikennemerkein.

Ville Henttonen

pyöräilijä ja jalankulkija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat