Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aivoja aktivoiva toiminta on hyödyllistä

Muistia mahdollisesti heikentäviä tekijöitä ovat verisuonia rasittavat liikalihavuus, liikkumattomuus ja diabetes.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Reijo Luumi epäili (HS Mielipide 12.8.) syystäkin ”helpon elämän” osaltaan lisäävän muistisairauksien riskiä. Aivojumppa (ja muukin jumppa) on varmasti tärkeä tekijä aivojen tietojenkäsittelyn ylläpidossa.

Kokonaisuutena muistisairauksien syyt eivät kuitenkaan ole aivan yksinkertaiset.

Tavallisin muistisairauksien muoto, vanhalla iällä ilmaantuvat ”Alzheimerin taudit”, ovat monen tekijän summa. Niiden synnyssä valtimoiden kunnolla ja aivovaltimoiden toiminnalla keskeinen osuus.

Muistia mahdollisesti heikentäviä tekijöitä ovat verisuonia rasittavat liikalihavuus, liikkumattomuus ja diabetes. Muistia puolestaan kohentaa valtimosairauksien parempi ehkäisy hoitamalla verenpainetautia ja korkeaa kolesterolia. Myös tupakoinnin vähentämisestä on apua.

Muistisairaustapauksia ilmenee enemmän, kun väestö ikääntyy, ja myös siksi, että niitä diagnosoidaan paremmin. Ikääntymisen huomioiden varsinaiset muistisairaudet näyttävät kuitenkin olevan monien tutkimusten mukaan jopa vähenemässä. Nyky-yhteiskunnan kokonaisvaikutus näyttäisi siis olevan edullinen – ainakin toistaiseksi.

Joka tapauksessa aivoja aktivoiva toiminta on varmasti hyödyllistä. Muistiharjoitukset olivatkin yhtenä osiona mukana – liikunnan ja sydänystävällisen ravinnon lisäksi – suomalaisessa Finger-tutkimuksessa, jossa terveellisillä elämäntavoilla ja aivojen harjoituksella pystyttiin estämään muistitoimintojen heikentymistä.

Timo Strandberg

geriatrian professori

Helsingin yliopisto ja Hyks

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat