Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kielilaki on uudistettava nopeasti

Englannin kielen menettäessä asemiaan EU:ssa ranskan ja saksan kielten osaamisen merkitys korostuu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mielipidesivulla on vaadittu suomalaisten ranskan ja saksan kielten osaamisen vahvistamista.

Suomessa on harjoitettu vuosikymmeniä kielipolitiikkaa, jonka seurauksena väestömme kieliosaaminen on valitettavan yksipuolista: se rajoittuu liian usein kohtalaiseen englantiin ja kehnohkoon toiseen kotimaiseen.

Brexitin seurauksena kyseisen kielipolitiikan riskit ovat realisoitumassa. Englannin menettäessä asemiaan EU:ssa ranskan ja saksan kielten osaamisen merkitys korostuu. Globaalisti englanti kuitenkin säilyttää lingua francan aseman, joten sen osaamista on järkevää vaalia jatkossakin. Mutta miten saisimme suomalaisten kieliosaamista monipuolisemmaksi?

Kieliosaamista pitäisi alkaa kehittää järjellä perinteiden sijaan. Ihmisen omaksumiskyky on rajallinen, eivätkä kaikki kykene opiskelemaan kolmeakaan vierasta kieltä. Siksi olisi järkevintä, että nuori saisi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa vapaasti valita opiskeltavakseen vähintään kaksi vierasta kieltä.

Myös virkamiesten kielitaitovaatimukset tulisi samalla päivittää siten, että yhden kotimaisen kielen lisäksi virkamiehen olisi osattava vähintään kahta tehtävään soveltuvaa vierasta kieltä. Näin yhdenkään nuoren urahaaveet eivät kariutuisi kielipolitiikkaan.

Britannian lopulliseen eroon EU:sta on arvioitu olevan aikaa vain pari vuotta. Kielilain uudistaminen on aloitettava välittömästi saavuttaaksemme eurooppalaisessa kieliosaamisessa edes ensimmäisen jälkijunan.

Antti-Jussi Vesa

valtiotieteiden maisteri

puheenjohtaja

Satakunnan kokoomusnuoret

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat