Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isännöitsijä kysyy mielipidesivulla: Voivatko kaikki teettää kylpyhuoneremontin naapurin piikkiin?

Valtaosaa Suomen kylpyhuoneista ei ole vielä peruskorjattu vuoden 1999 jälkeen. Siten niissä ei vieläkään ole seinien vedeneristeitä, kirjoittaa isännöitsijä Erkki Rainesalo.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Vielä 1980-luvulla ei ollut olemassakaan vedeneristeitä, joilla kylpyhuoneen seinät olisi voinut eristää. Aivan tavalliseen kansalaistaitoon kuului, ettei seiniä kylpiessä kasteltu. 1990-luvun alkupuolella markkinoille alkoi tulla uusia seinien vedeneristeitä, ja ympäristöministeriö kirjasi ne pakollisiksi uusissa määräyksissään vuonna 1999.

Rakentamismääräyksiä tulee noudattaa rakennustöissä, mutta se ei tarkoita sitä, että kaikki vanhat kylpyhuoneet pitäisi saneerata uusien määräysten mukaisiksi vain siksi, että uudet kylpyhuoneet tehdään nykyisin toisella tavalla.

Valtaosaa Suomen kylpyhuoneista ei ole vielä peruskorjattu vuoden 1999 jälkeen. Siten niissä ei vieläkään ole seinien vedeneristeitä. Siten niissä pitää edelleen ymmärtää olla kastelematta seiniä.

Jostain minulle täysin käsittämättömästä syystä nyt on kuitenkin noussut vallalle sellainen käsitys, että kylpyhuoneessa täytyy voida suihkuttaa vapaasti, eikä seiniä tarvitse enää varoa. Olen kuullut tämän jopa Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen tarkastajan sekä Suomen kiinteistöliiton lakimiehen suusta.

Asetelma on käynyt täysin kestämättömäksi. Häikäilemättömät asunnon ostajat saavat halvalla asunnon, jos siinä on vanhanaikainen kylpyhuone. Tämän jälkeen he kastelevat tahallaan kylpyhuoneensa seinät, ja kun rakenteet on saatu märiksi, he vaativat naapureittensa kustannuksella taloyhtiön korjaamaan asuntonsa kylpyhuoneen. Kun naapurisuhteet on näin pilattu, asunto voidaan myydä hyvällä voitolla, kun kylpyhuonekin on saneerattu myyvään kuntoon.

Oikeastihan asetelma pitäisi olla se, että jos vedeneristys on mennyt rikki, taloyhtiö korjaa sen hoitovastikevaroin. Mutta jos kylpyhuoneen seiniä ei ole eristetty, niiden eristäminen on perusparannustoimi, joka tehdään yhdenvertaisesti kaikille osakkaille, jos yhtiökokous niin päättää. Eikä siis röyhkeimmälle osakkaalle, joka vain tajuaa sitä vaatia.

Erkki Rainesalo

isännöitsijä, tekninen asiantuntija

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat