Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Makeisveron poisto on virhe

Poistamisen sijaan makeisveroa on laajennettava muihin sokeripitoisiin tuotteisiin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Makeisveron poistamisen sijaan veroa on laajennettava muihin sokeripitoisiin tuotteisiin. Sokeriveron käyttöönotolle on paitsi hallituksen kaipaamat valtiontaloudelliset myös ennen kaikkea kansanterveydelliset perusteet.

Runsaalla sokerin syönnillä on yhteys muun muassa lihavuuteen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä hampaiden reikiintymiseen ja eroosioon. Eniten sokeria käyttävät lapset ja nuoret, jotka saavat noin 14 prosenttia kokonaisenergiastaan sokerista. Sokeri on keskeinen syy siihen, että lasten ja nuorten ylipainon lisääntyminen ei ole pysähtynyt.

Vuodesta 2011 lähtien Suomessa on kerätty makeisveroa makeisista ja jäätelöstä valtiontaloudellisin perustein. Valtiolle on kertynyt tuloja 100 miljoonaa euroa vuodessa.

Ensi vuoden alusta makeisverosta luovutaan EU:n komission ilmoituksen vuoksi. Komission mukaan makeisvero vääristää kilpailua samankaltaisten tuotteiden välillä ja on valtiontukisääntöjen vastainen. Tilanne muuttuu, jos veron perusteena käytetään kansanterveyden edistämistä.

Sokeriveron tulee olla riittävän korkea, jotta sillä on myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Vero tulee kohdistaa tuotteiden sokeripitoisuuden mukaan riippumatta siitä, missä tuotteessa sokeria käytetään. Näin veron perusta olisi ensisijaisesti kansanterveydellinen ja se kohtelisi eri tuoteryhmiä oikeudenmukaisemmin.

Kansanterveyden näkökulmasta on tärkeää saada erityisesti lasten ja nuorten ravinto vähemmän sokeria sisältäväksi. Lapsuudessa ja nuoruudessa luodaan pohjaa aikuisiän fyysiselle terveydelle. Terveyserojen kaventamisen näkökulmasta sokerivero voi kohentaa erityisesti pienituloisten terveyttä, kun terveellinen vaihtoehto tehdään edullisemmaksi.

Terveysperusteisia veroja on käytössä muissakin EU-maissa. Esimerkiksi Unkarissa epäterveellisiin elintarvikkeisiin kohdistuva vero otettiin käyttöön syyskuussa 2011. Sokerin, suolan ja rasvan verottaminen on maassa terveysperustaista, ja epäterveellisten tuotteiden kulutusta on saatu vähennettyä merkittävästi.

Vertti Kiukas

pääsihteeri

Päivi Nykyri

erityisasiantuntija

Suomen sosiaali ja terveys ry Soste

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat