Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkärihelikopterien rahoitus vedetään pois – vaihtuuko apu taivaalta matkaksi taivaaseen?

Onnettomuudet ja vakavat äkilliset sairastumiset eivät katso aikaa, paikkaa tai sosiaalista statusta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomessa on erittäin laadukas ensihoitojärjestelmä, jossa yhtenä avun linkkinä toimivat ensihoitolääkärit. Helsingissä lääkäriyksikkö toimii autolla, mutta muualla maassa lääkärillä on auton lisäksi käytössään helikopteri, jolla pitkät välimatkat potilaiden luo taittuvat järkevissä aikarajoissa.

Suomalaiset ensihoitajat ovat korkeasti koulutettuja ja pystyvät varsin paljon hoitamaan potilaita ilman lääkäriäkin, mutta on tilanteita, joissa lääkärin paikalle saaminen on ensiarvoisen tärkeää. Ne tilanteet ovat sellaisia, joissa ilman lääkärin antamaa hoitoa potilas menehtyy tai vammautuu vakavasti.

Lääkärihelikopterit hoitavat Suomessa myös ensihoitajien tekemät konsultaatiopuhelut. Ensihoitajat voivat soittaa potilaan tilasta, hoidosta tai lääkityksistä, ja vastaamassa on alaan ja asiaansa perehtynyt lääkäri. Näin ei aina ole ollut. Olisi suuri virhe luopua tästä potilaille ehdottoman hyödyn tuovasta systeemistä.

Valtio on vetämässä rahoitustaan pois lääkärihelikoptereilta. Tarvittava summa olisi noin 30 miljoonaa euroa. Kotitalousvähennyksen lisääminen vastaa samaa summaa. Makeis- ja jäätelöveron poisto taas vastaa yli kolminkertaista summaa lääkärihelikopterien tarvitsemaan rahoitukseen nähden.

Onnettomuudet ja vakavat äkilliset sairastumiset eivät katso aikaa, paikkaa tai sosiaalista statusta. Jokainen suomalainen ministeristä rapajuoppoon on samalla viivalla. Jos tämä tärkeä ensihoitojärjestelmän osa ajetaan alas, parasta mahdollista apua ja hoitoa ei ole tarjolla sairaalan ulkopuolella edes rahalla.

Potilaiden saama apu taivaalta vaihtuu matkaksi taivaaseen.

Mari Rantanen

ensihoitaja

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat