Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilman muistitietoa pää kumisee tyhjyyttä

Näinä disinformaation kulta-aikoina on entistä tärkeämpää, että päässä on muutakin kuin pipo kylmenevien aikojen varalle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Alf Rehn muistutti kolumnissaan (HS Lauantai 13.8.) ulkoa oppimisen tärkeydestä luovuuden ehtona. Minäkin olen jo kauan ollut huolissani yleisestä hokemasta, että koska kaiken voi tarkistaa netistä, mitään ei tarvitse enää itse muistaa, ja että opettaja, joka sellaista edellyttää, on vanhanaikainen typerys.

Tällaisena typeryksenä en vain ymmärrä, miten ihminen voi muodostaa minkäänlaista koherenttia maailmankuvaa ilman, että hänellä on muistitietoa maailmasta ja siihen liittyvistä miljoonista tiedonsirpaleista. Google-haulla tarkistetut yksittäiset faktat eivät kerro mitään, jos ei ole edes jonkinlaista kuvaa siitä, miten maailma toimii, mitkä asiat liittyvät mihinkin ja mitkä ovat esimerkiksi asioiden väliset mittasuhteet. Faktat eivät myöskään jää muistiin, koska ne eivät liity mihinkään kontekstiin. Ne pitää aina tarkistaa uudestaan.

Senkö vuoksi jokainen on nykyään kiinni kännykässään heti, kun tulee pienikin vapaa hetki: pää kumisee tyhjyyttä, eikä yhtään ajatusta synny ilman netin ärsykkeitä.

Luovuushan on sitä, että pystyy yhdistelemään omassa mielessään olevista tiedonpalasista uusia tapoja nähdä maailmaa ja tehdä uusia ratkaisuja – ja osaa asettaa jatkuvasti tulvivan uuden tiedon, luulon tai mielikuvat oikeisiin mittasuhteisiin osaksi maailmankuvaansa.

Olen omassa työssäni nähnyt, kuinka tiedon omaksuminen ja hallitseminen lisää nuoren itsetuntoa ja innostaa hakemaan aina lisää tietoa. Ei voi olla kiinnostunut asioista, joista ei tiedä mitään. Mitä paremmin pystyy yhdistelemään eri asioita mielessään, sitä enemmän ymmärtää maailmasta ja itsestä. Tämä ei onnistu ilman muistitietoa.

Näinä disinformaation kulta-aikoina on entistä tärkeämpää, että päässä on muutakin kuin pipo kylmenevien aikojen varalle. Omaan päähän omaksuttu ja tallennettu tieto on ihmisen tärkein voimavara, jota eivät sähkökatkot häiritse.

Minna Markkula

opettaja

Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat