Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työpaikat eivät synny tyhjästä

Ratkaisut löytyvät osaamisesta, koulutuksesta, yritteliäisyydestä, uteliaisuudesta ja sinnikkyydestä – sekä niiden tuloksena syntyvistä innovaatioista.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien (12.8.) taloussivulla pohdittiin jälleen kerran Suomen heikon työllisyysasteen syitä. Taloustieteilijät olivat sitä mieltä, etteivät tuloerot selitä Suomen Ruotsia alhaisempaa työllisyysastetta. Selityksinä pidettiin pikemminkin Ruotsin joustavaa valuuttaa ja parempia päivähoitojärjestelyitä samoin kuin osa-aikatyön laajempaa käyttöä.

Se, että näinkin pätevillä tahoilla kiistellään tällaisista kysymyksistä, herättää kauhua. Olisiko aihetta palata juurille?

Työpaikat eivät tule tyhjästä. Kuihtuvassa taloudessa myös huonommin palkatut työt vähenevät. Avoimessa markkinataloudessa kaikki työpaikat syntyvät lopulta siitä, että kyetään tarjoamaan tuotteita ja palveluja, joilla on kysyntää. Kysyntää on, jos myytävät tuotteet ovat parempia kuin kilpailijoilla.

Viennistä riippuvassa taloudessa kilpaillaan aina lähestulkoon koko maailmaa vastaan. Jos halutaan parantaa työllisyysastetta, tulee huolehtia siitä, että pärjäämme tässä maailmanlaajuisessa kilpailussa.

Ratkaisut löytyvät osaamisesta, koulutuksesta, yritteliäisyydestä, uteliaisuudesta ja sinnikkyydestä – sekä niiden tuloksena syntyvistä innovaatioista. Ilman näitä elementtejä ei ole uutta luovia ja kasvavia yrityksiä. Valtio voi auttaa monella tavalla, niin kuin Mariana Mazzucato totesi (HS Talous 11.8.).

Matti Salmenperä

Kerava

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat