Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toisiko ruotsalaistyylinen keskusteleva yrityskulttuuri menestystä Suomeenkin?

Työyhteisön hyvinvointi lisää työn tuottavuutta. Siinä jos missä olemme pahasti ruotsalaisia työpaikkoja jäljessä, kirjoittaa Mikko Nikinmaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

On esitetty, että Ruotsin ja Suomen viimeaikainen ero taloudellisessa menestyksessä johtuisi vain siitä, että Suomi kuuluu euroon ja Ruotsi ei. Suomalaisen ja ruotsalaisen perinteen välillä on monia muitakin eroja, joista mielestäni ainakin yksi voi olla merkittävä selittäjä.

Suomessa on usein naureskeltu sille, että Ruotsissa kaikista asioista keskustellaan yrityksissä niin, että työntekijätkin ovat mukana päätöksenteossa. Tämän on aina sanottu hidastavan ja jopa estävän päätöksentekoa. Kuitenkin se jos mikä lisää yrityksen me-henkeä.

Lukuisien tutkimuksien mukaan työntekijöiden tehokkuus lisääntyy, kun he tuntevat työskentelevänsä omaksi hyväkseen – eli työyhteisön hyvinvointi lisää työn tuottavuutta. Siinä jos missä olemme pahasti ruotsalaisia työpaikkoja jäljessä.

Työyhteisön hyvinvointi tulee erityisen ratkaisevaksi tekijäksi huonoina aikoina, taloudellisessa lamassa. Työhyvinvointi auttaa myös luomaan uusia, työntekoa tehostavia ratkaisuja. Koko pitkän taantuman aikana on Suomesta kuulunut vain viestejä huonontuneesta työilmapiiristä, suoranaisesta pahoinvoinnista työssä. Vastakkainasettelu toisaalta yritysten johdon ja omistajien sekä toisaalta työntekijöiden välillä on lisääntynyt.

Ehkä tämä onkin pääsyy laman pitkittymiseen ja huonojen aikojen jatkumiseen Suomessa sekä Ruotsin taloudelliseen menestykseen viime vuosina. Ehkä keskusteleva ja koko työyhteisöä yhdistävä ilmapiiri onkin Ruotsin taloudellista menestystä parhaiten selittävä tekijä.

Kun sekä yritysten johto että työntekijät tuntevat puhaltavansa yhteen hiileen, lamasta päästään ja menestystä tulee.

Mikko Nikinmaa

professori

Parainen

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat