Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulun pitää olla joka päivä mielekästä

Uusi opetussuunnitelma tähtää siihen, että jokainen lapsi ja nuori voisi löytää omat vahvuutensa, intohimonsa ja tavan toimia yhdessä muuttuvassa maailmassa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat julkaisi mielipidekirjoituksen vanhemmalta, jonka lapsi oli vanhemman mielestä fiksu mutta laiska (HS 14.8.). Luulin kirjoitusta itseironisesti kirjoitetuksi nykymaailman suosituksi ajanviihteeksi, trollaamiseksi. Mikään muu ei minun mielessäni selittänyt vanhemman täydellistä itsekritiikin puutetta.

Ilmeisesti tästä ei ollut kyse, koska HS tarttui täkyyn ja sai vanhemman mielipidettä tukemaan myös professori Hannu Simolan (HS.fi 14.8.). Hän kritisoi erityisesti opetussuunnitelman painottumista oppilaan koulussa viihtymiseen.

Yleisessä keskustelussa sekoittuvat nyt toistuvasti se, mikä on kivaa, hauskaa ja mukavaa, sekä se, mikä on motivoivaa, mielekästä ja viihtyisää. Oppimistulokset Suomessa ovat yhä maailman huippua. Kouluviihtyvyys taas on maailman huonoimpien joukossa. Jos panostamme jälkimmäiseen, se ei ole heti pois ensimmäisestä.

Filosofi Lauri Järvilehtoa siteeraten: ”Koulun ei tarvitse olla koko ajan kivaa, mutta sen pitää olla joka päivä mielekästä.” Uusi opetussuunnitelma tähtää siihen, että tulevat sukupolvet osaisivat uskoa itseensä, kehua ja vastaanottaa kehuja. Se tähtää siihen, että jokainen voisi löytää omat vahvuutensa, intohimonsa ja tavan toimia yhdessä muuttuvassa maailmassa.

Kun ymmärrämme koulun muutoksen perusteet ja peilaamme arkipäiväistä työskentelyä yleiseen keskusteluun, voimme nähdä, että lapset ja nuoret edelleen opiskelevat perustaitoja. Yhä edelleen opettajat patistavat läksyjen tekoon, ja yhä vieläkin kodin ja koulun välinen viestintä olisi tärkeämpää kuin kummankaan närkästyminen.

Tämä voi tuntua haihattelulta, jos on itse joutunut tankkaamaan lintulajien nimiä, maakuntalauluja ja katekismusta sillä ajatuksella, että se on tärkeintä maailmassa. Pidämme mieluusti omia kokemuksiamme parhaina mahdollisina. Tärkeämpää olisi antaa parhaat mahdolliset eväät uusille oppijoille.

Timo Kilpiäinen

opettaja

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat