Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karhu kuuluu Suomen luontoon

Ampumisen sijaan ihmisten ilmoille tulleet karhut voitaisiin nukuttaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Päijät-Hämeen Asikkalassa viranomaisten päätöksellä tapettu karhu herättää kysymyksen: miksi Suomessa ei monien muiden maiden tapaan haluta tainnuttaa mahdollisesti joidenkin ihmisten pelkäämiä villieläimiä nukuttamalla? Nukutuksen jälkeen eläimet voitaisiin siirtää toiseen ympäristöön, esimerkiksi eläintarhaan tai asumattomaan erämaahan.

Kansalliseläimemme karhu on sadan viime vuoden aikana tappanut yhden ihmisen – miehen, joka oli mennyt karhun ja sen pentujen väliin. Karhun käyttäytymisen tällaisessa tilanteessa voi varsin hyvin ymmärtää, samoin kuin sen, että tuolloin karhun päivät päätettiin surmaamalla eläin.

Olisi jo aika saada maahamme ”nukutusnuolten” käytön hallitsevia viranomaisia ja suurpetojen asiantuntijoita, joiden puoleen hämäläinen poliisiviranomainen voisi tarvittaessa välittömästi kääntyä.

Päijät-Hämeen luonnonystävät eivät voine ymmärtää karhukysymyksen hoidon asianmukaisuutta maakunnassaan. Niin Asikkalassa kuin alueen monissa muissakin kunnissa, esimerkiksi Päijänteen vesistön ympäristössä, karhujen ja susien jäljet ovat luonnossa liikkuville tuttuja. Monien asumusten ja kesäasuntojen ympäristössä liikkuneista ”suurpedoista” ei ole ollut haittaa, eikä niitä ole tarvinnut pelätä.

Karhun ampuminen herättää kuitenkin monenlaisia pelkoja.

Jukka-Pekka Lappalainen

tiedetoimittaja (eläkkeellä), metsästäjä

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat