Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-valvontaa ei pidä siirtää mammuttivirastoon

Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnan on toimittava vakaalla pohjalla, jotta meneillään oleva sote-uudistus saadaan maaliin asiakas- ja potilasturvallisuutta vaarantamatta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitus kaavailee valtiovarainministeriön alle monialaista valvontavirastoa. Nykyiset aluehallintovirastot korvaavaan virastoon koottaisiin muun muassa ympäristöluvat. Myös sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnan siirtoa mammuttivirastoon on tuotu esille. Tässä piilee monia riskejä.

Sote-valvonta tulee organisoida sisältö eli terveyden ja hyvinvoinnin tavoitteet huomioiden. Jos sote-valvonta siirretään monialavirastoon, riskinä on, että sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet – hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen, palvelujen yhdenvertaisuuden parantaminen, kustannusten hillitseminen sekä sote-palvelujen integraatio – jäävät muiden muutosten jalkoihin.

Sote-valvonta edellyttää laaja-alaista sote-sektorin asiantuntemusta. Tämän asiantuntemuksen säilyttäminen ja kehittyminen ovat vaarassa, jos sote-valvonta kootaan monialavirastoon. Sote-valvonnassa yleinen prosessiosaaminen ei riitä.

Sote-uudistus on laajuudeltaan historiallinen: koko palvelujärjestelmä muuttuu. Näin laajan uudistuksen murrosvaihe kestää vuosia ja sen aikana asiakas- ja potilasturvallisuusriskit kasvavat. Tiukka taloustilanne lisää riskejä entisestään. Valvonnan tarve kasvaa ja sen on oltava vaikuttavaa. Niukat resurssit pitää kohdentaa oikein.

Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonta voi parhaiten tukea sote-uudistuksen tavoitteiden toteutumista valtakunnallisessa, sosiaali- ja terveysministeriön (STM) hallinnonalan keskusvirastossa. Uutta virastoa ei tarvita, vaan nykyisen viraston, Valviran, tehtäviä voidaan laajentaa.

Yksi STM:n alla toimiva sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto on potilaalle, asiakkaalle ja toiminnanharjoittajalle selkein ratkaisu. Kansainvälisissä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksissa valvonnan irrottamista hallinnonalan ministeriön suorasta ohjauksesta ei ole viime aikoina harkittu.

Marja-Liisa Partanen

ylijohtaja, Valvira

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat