Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Enkelilapsetkin lasketaan

Psykologisesti voidaan ajatella, että lapsi syntyy jo paljon ennen fyysistä syntymäänsä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa on käyty tärkeää keskustelua vastasyntyneiden ja kohtuvauvojen kuolemasta.

Vanha sanonta ”jolloin olit hymynä isäsi/äitisi silmäkulmassa” kertoo kauniisti lapsen olemassaolosta ja ajasta ennen häntä. Psykologisesti voidaan ajatella, että lapsi syntyy jo paljon ennen hänen fyysistä syntymäänsä. Lasta suunniteltaessa tai viimeistään raskausaikana kohtuvauva alkaa elää vanhempiensa mielessä, ja uutisen tultua julki monen muunkin, esimerkiksi isovanhempien, kuvitelmissa.

Minkä näköinen lapsi mahtaa olla? Onko hänellä sinun, minun vai jonkun muun piirteet? Ketähän hän muistuttaa luonteeltaan näin potkiessaan? Mikä nimi mahtaisi sopia hänelle? Tämä mielikuvatyöskentely on olennaista valmistautumista vanhemmuuteen. Lisäksi vanhemmat hankkivat varusteita, tekevät tilaa vauvalleen niin konkreettisesti kuin mielessäänkin. Raskausajan päätyttyä ja lapsen synnyttyä hän on ollut siis olemassa jo pitkään.

Työssäni kohtasin aiemmin lapsensa menettäneen äidin, joka pohti, miten vastata kysymykseen, montako lasta hänellä on. Kuten usein sattuu, me aikuiset luulimme, ettei naapurihuoneessa oleva leikki-ikäinen olisi kuulolla aikuisten jutteluissa, kunnes pieni pää kurkisti oven raosta ja totesi: ”Kyllä enkelilapsetkin lasketaan”. Voi tuota lasten viisautta!

Jaana Pajunen

perhepsykoterapeutti (VET)

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat