Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi rämpii yritysverotuksen suossa hallituksesta toiseen

On haudattava Ruotsin ja Viron mallit sekä tehtävä rohkea oma ratkaisu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääministeri Esko Ahon (kesk) hallitus muutti yritysverojärjestelmän rakenteen 1990-luvulla. Silloin oli tarkoituksena vähentää työttömyyttä samoin kuin useita kertoja yritysverotuksen hienosäädöissä myöhemminkin. Työttömyys kuitenkin jököttää edelleen jättilukemissa.

Suomen yritysverotus kannustaa keräämään varallisuutta yritykseen mutta ei kannusta investoimaan sitä tuottaviin ja työllistäviin kohteisiin. Kaikissa 1990-luvulta lähtien toteutetuissa yritysverouudistuksissa on ollut sama valuvika.

Nykyhallitus ei uskalla katsoa totuutta silmiin. On haudattava Ruotsin ja Viron mallit sekä tehtävä rohkea oma ratkaisu. Hallitus epäröi ja näpertelee pikku-uudistuksilla, vaikka ensi vuonnakin velkaantumisen kasvu jäytää talouttamme.

Ensi vuoden budjettiin ehdotetaan yrittäjävähennystä, joka on kuin paikka risaisten housujen takamuksissa. Tarkoituksena on korjata yksityisten elinkeinonharjoittajien ja henkilöyhtiöiden verotusta, kun se on jäänyt osakeyhtiöiden ja osuuskuntien verotuksen jalkoihin. Kaikille yritysmuodoille soveltuu yksi ja sama verojärjestelmä, jolloin mitään paikkaamista ei tarvita.

Ensi vuoden budjettiin on tulossa pienten yritysten arvonlisäveron maksuperusteinen tilitysmahdollisuus. Tämä on askel oikeaan suuntaan, koska maksuperuste on paras keino tehdä verotuksesta oikeudenmukainen ja kasvuun kannustava.

Askel on kuitenkin aivan liian pieni. Maksuperusteen tulee koskea sekä arvonlisäverotusta että yritysten tuloverotusta. Verotuksen tulee olla sama kaiken kokoisille yrityksille kasvukynnysten välttämiseksi.

Maksuperusteinen yritysverotus kannustaa investoimaan, koska siinä investoinnin hankintamenon saa vähentää silloin, kun se maksetaan. Tämä houkuttelee yritykset investoimaan heti eikä vasta vuosien päästä, kuten hallituksen kaavailemassa investointivarauksessa tapahtuu, jos se toteutetaan.

Hallitukset ovat 1990-luvulta lähtien paijanneet yritysten omistajia kevyellä osinkoverotuksella. Osingon maksaminen siirtää rahaa pois yrityksestä, kun se pitäisi jättää yritykseen ja panostaa investointeihin.

Me yrittäjät emme tarvitse henkilökohtaisia verohelpotuksia, jos yritysten verotus on kasvuun kannustavaa. Varallisuutemme karttuu, kun yritys menestyy investoimalla tuottavasti.

Lassi Mäkinen

ekonomi

Hämeenlinna

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat