Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Märkätilojen remontteihin kannattaa ryhtyä ajoissa

Osakkaan ja asunto-osakeyhtiön välinen kunnossapitovastuu on määritelty asunto-osakeyhtiölaissa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Isännöitsijä Erkki Rainesalo esitti (HS Mielipide 13.8.) kritiikkiä taloyhtiöiden märkätilojen korjaus- ja kunnossapitovastuun nykytilasta.

Rainesalon kuvaama muutos märkätilojen käyttötottumuksissa on todellinen. Aiemmin märkätilojen varustukseen kuului usein kylpyamme tai muu vastaava allas. Sittemmin ovat yleistyneet suihkut, joissa vesi pääsee laajemmin kastelemaan seinä- ja lattiapintoja. Nykyinen käyttötapa korostaa vedeneristyksen merkitystä ja saattaa edellyttää osakkaan suorittamia muutostöitä sikäli, kun muutokset ovat osakkaasta johtuvia.

Osakkaan ja asunto-osakeyhtiön välinen kunnossapitovastuu on määritelty asunto-osakeyhtiölaissa. Osakkaan vastuulla ovat huoneiston sisäosat – myös märkätilan pintamateriaalit kiinnitysaineineen. Yhtiö puolestaan vastaa rakenteista, eristeistä ja perusjärjestelmistä.

Yhtiön korjausvastuu edellyttää korjaustarvetta eli käytännössä vikaa sen kunnossapitovastuulla olevissa rakennusosissa. Korjatessaan vikaa on yhtiön samalla korjattava viasta tai sen korjauksesta vaurioituneet pinnat yhtiössä vallitsevaan perustasoon. Yhtiö voi toteuttaa korjausvastuutaan tapauskohtaisesti tai hankemuotoisesti. Hankemuotoisesti ja riittävän ajoissa liikkeelle lähtien yhtiö voi toteuttaa kunnossapitovelvoitteitaan kustannustehokkaimmin.

Edellä kuvatusta korjaus- ja kunnossapitovastuusta on toki erotettava osakkaan huolenpitovelvoite, joka edellyttää osakkaan käyttävän huoneistoaan huolellisesti sekä toteuttavan vastuulleen kuuluvat kunnossapito- ja muutostyöt hyvää rakennustapaa noudattaen. Osakkaan huolimattomuudesta voi seurata vahingonkorvausvastuu. On kuitenkin syytä muistaa, että vahingonkorvausvastuu on nimenomaisesti vahingonaiheuttajan vastuuta. Osakas ei ole vastuussa esimerkiksi aiemman osakkaan huolimattomuudellaan aiheuttamasta vahingosta.

Asunto-osakeyhtiölain kunnossapitovastuunjaosta voidaan määrätä toisin ottamalla yhtiön yhtiöjärjestykseen kunnossapitovastuunjakoa koskeva määräys.

Märkätilojen remontteja ei kannata tehdä reaktiona vahinkojen jo tapahduttua tai yksittäisten osakkaiden vaatimuksesta, vaan ennakoiden ja suunnitelmallisesti. Näin remontti saadaan toteutettua tasapuolisesti kaikille osakkaille samaan aikaan.

Tapio Haltia

neuvontalakimies, Kiinteistöliitto

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat