Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen ilmailukoulutus on uhattuna

Surullisinta kaikessa on se, että Malmin lentoasemalle vuosikymmenien aikana syntynyttä osaamiskeskusta ei ole tarkoitus korvata mitenkään.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin kaupunki ja Finavia ovat määrätietoisesti lopettamassa Malmin lentoaseman toimintoja. Julkisuudessa on kannettu yllättävän vähän huolta siitä, mitä lopetuspäätös merkitsee laajemmin suomalaiselle ilmailukoulutukselle ja -kulttuurille.

Malmista on viime vuosikymmeninä kehittynyt sekä ammatti- että yleisilmailun tärkein keskus. Käytännössä kaikki tulevat liikennelentäjämme saavat perus- tai jatkokoulutuksensa Malmilla. Siellä lennetäänkin lähes puolet maamme yleisilmailun vuosittaisista operaatioista.

Lähes kaksi kolmasosaa kaikista maamme ilmailulupakirjojen haltijoista asuu pääkaupunkiseudulla. Monelle heistä Malmilla hankittu koulutus on ollut tie ammattiin joko ansiolentäjänä, lennonopettajana, tarkastuslentäjänä, lennonjohtajana tai mekaanikkona.

Malmin tekee ainutlaatuiseksi tuhansien lentäjien koulutuksen ja kokemusten kautta syntynyt tiivis ilmailuyhteisö. Ammattilaiset ovat kouluttaneet tulevia ammattilaisia sekä harrastajia. Jälkimmäiset ovat puolestaan turvanneet riittävän asiakasmäärän, jolla palvelut on pystytty ylläpitämään.

Nyt tämä kaikki on uhattuna. Surullisinta kaikessa on se, että vuosikymmenien aikana syntynyttä osaamiskeskusta ei ole tarkoitus korvata mitenkään.

Helsingin virkamiesten ja päättäjien ilmailuasiantuntemus näyttää pääsääntöisesti olevan ohutta. Liikelaitos Finavia on markkinavetoisuudessaan keskittynyt lähinnä Helsinki-Vantaan kehittämiseen. Liikenne- ja viestintäministeriön julkilausumat ovat usein edustaneet enemmän asunto- kuin liikennepolitiikkaa.

Varsinaiset asiantuntijat eli ilmailun kouluttajat, viranomaiset sekä Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien edustajat ovat poliittisen korrektiuden nimissä olleet julkisuudessa varsin hiljaa. Kulissien takana on tosin saatettu ottaa vahvastikin kantaa.

Lopputuloksena merkillisestä näytelmästä voi olla, että suomalainen tasokas ilmailukulttuuri on aidosti uhattuna – samaan aikaan, kun lentäjäpula maassamme pahenee.

Raine Haikarainen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat