Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lesket ja orpolapsetko taloutemme pelastajiksi?

Ryhmähenkivakuutuskorvauksen verottaminen osuisi erityisesti naisiin, koska yli 75 prosenttia työikäisenä leskeksi jääneistä on naisia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Valtiovarainministeriö on ehdottanut leskille ja vanhempansa kuoleman kautta menettäneille lapsille maksettaviin henkivakuutuskorvauksiin veronkiristystä. Kiristystä esitetään myös työnantajalle pakolliseen työntekijäin ryhmähenkivakuutukseen, jonka piiriin suurin osa työväestöstämme kuuluu.

Työntekijöiden ryhmähenkivakuutuksen korvaukset ovat olleet tähän asti verottomia, sillä korvaussummat eivät ole korkeimmillaankaan nousseet yli verovapaudelle määritellyn rajan.

Työntekijäin ryhmähenkivakuutuksesta maksetaan korvauksia menehtyneen työntekijän puolisolle ja lapsille. Ryhmähenkivakuutuksen perusteella maksetut korvaukset vaihtelevat vakuutetun kuolinhetken iän mukaan.

Vakuutuksen tarkoituksena on turvata perheen välitön toimeentulo puolison tai lasten huoltajan kuoleman jälkeen. Leskelle korvauksella on iso merkitys. Toimeentulo ja arjen velvoitteet on hoidettava surunkin keskellä.

Puolisoiden ja perheen talous on suunniteltu kahden ihmisen tulojen varaan. Toisen kuollessa taloudellinen muutos on suuri ja vaikuttaa heti arjen sujumiseen.

Puolison kuolema voi tarkoittaa esimerkiksi yhteisen kodin myymistä tai työelämän uudelleen järjestelyitä. Akuutissa kriisitilanteessa lesken on hoidettava myös monia puolison kuolemaan liittyviä velvoitteita, joista tulee kustannuksia. Ryhmähenkivakuutuskorvaus tulee leskelle tueksi tähän tilanteeseen.

Ryhmähenkivakuutuskorvauksen verottaminen osuisi erityisesti naisiin, koska yli 75 prosenttia työikäisenä leskeksi jääneistä on naisia. Naisten palkkatulot ovat tunnetusti miesten tuloja pienempiä. Monilla työikäisenä leskeksi jääneillä naisilla on perhevapaiden vuoksi myös rikkonaisempi työhistoria kuin miehillä.

Toinen ryhmä, johon kiristys osuisi, ovat lapset, jotka ovat menettäneet vanhempansa pysyvästi.

Kuolleen vanhemman läsnäolon ja hänen tarjoamansa turvan lisäksi lapset ovat menettäneet myös toisen huoltajan taloudellisen tuen.

Ryhmähenkivakuutus on pieni murunen tämän menetyksen rinnalla, mutta se on tehnyt mahdolliseksi monelle leskiperheen lapselle esimerkiksi tärkeän harrastuksen jatkamisen, joka ei muutoin olisi mahdollista.

Ylen uutisissa (15.8.) kerrottiin, että leskien ja leskiperheiden henkivakuutuskorvausten verotuksen kiristämisellä halutaan paikata lahja- ja perintöveroon tehtäviä kevennyksiä.

Ovatko lesket ja vanhempansa menettäneet lapset oikea kohderyhmä maksamaan lahja- ja perintöverohelpotukset? Mitä tämä ajatus kertoo yhteiskunnastamme?

Työikäisten leskien ja leskiperheiden vertaistukiyhdistys Suomen nuoret lesket ry vetoaa maan hallitukseen, että se pysäyttää suunnitelmat, joilla heikennettäisiin muutoinkin haavoittuvassa tilanteessa olevien leskien ja heidän lastensa asemaa.

Sirpa Mynttinen

toiminnanjohtaja

Suomen nuoret lesket ry

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat