Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Mainosoperaatio” tasapainotti keskustelua

Valio ei kuvitellut vuonna 1988 julkaisemansa kokosivun lehti-ilmoituksen lisäävän voin kulutusta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Professori Kari Salmisen nekrologissa (HS Tänään 9.8.) Risto Ihamuotila ja Jussi Huttunen kirjoittivat muun muassa, että Salminen ja allekirjoittanut ”vuonna 1988 käynnistivät mainosoperaation voin kulutuksen lisäämiseksi” ja että ”yritys sai tiedemaailmalta tyrmäävän vastaanoton”.

Valio julkaisi tuolloin johtavissa sanomalehdissä kokosivun ilmoituksen, jossa graafisen esityksen keinoin kuvattiin tyydyttyneen rasvan kulutuksen ja sydäntautikuolleisuuden kehitys tiettynä ajanjaksona muistaakseni 10–12 maassa.

Kaikissa näissä maissa rasvan kulutus oli kasvava ja sydäntautikuolleisuus laskeva. Rasvan kulutuksen käyrä perustui YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n tilastoihin, sydäntautikuolleisuuden käyrä Maailman terveysjärjestö WHO:n lukuihin.

Ilmoituksessa ei yritetty neuvoa tai ohjata lukijaa millään tavalla, eikä siinä esitetty minkäänlaista Valion mielipidettä. En sanoisi tuota lehti-ilmoitusta mainosoperaatioksi, eikä Valiossa kuviteltu sen lisäävän voin kulutusta.

Tarkoituksena oli tasapainottaa sitä keskustelua, jossa suuri osa tiedemaailmaa jatkuvasti toisti rasvan kulutuksen haitallisuutta, usein vain yhden maan tai alueen esimerkin perusteella.

Osa tiedemaailmasta oli kyllä eri mieltä enemmistön kanssa, mutta yleensä vaikeni.

Operaatio sai, kuten Ihamuotila ja Huttunen kirjoittivat, tyrmäävän vastaanoton ja oli Valion näkökulmasta epäonnistunut yritys.

Tiedemaailman tyrmäys oli niin tehokas, että muistan eräässä vilpillistä mainontaa käsitelleessä lehtijutussa kyseisen ilmoituksen tulleen mainituksi ”Valion valheellisena mainontana”.

Jos FAO:n ja WHO:n tilastot ovat valheellisia, silloin Valion ilmoituskin oli sellainen.

Iikka Haka

Valion pääjohtaja 1985–1992

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat