Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsästäjiltä on vaadittava todellisia lajintunnistustaitoja

Vaikuttaa siltä, että Suomessa metsästäjätutkinnon voi läpäistä hyvin puutteellisilla lajintunnistustaidoilla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ylen paikallistoimitus julkaisi Facebook-sivuillaan 10. elokuuta uutisvideon, jossa näytettiin sepelkyyhkyn metsästystä Kouvolan Selänpäässä. Lyhyessä videopätkässä esiteltiin kahta laillisesti metsästettyä sepelkyyhkyä mutta myös yhtä uuttukyyhkyä.

Uuttukyyhky on luonnonsuojelulailla rauhoitettu laji, jonka ohjeellinen korvausarvo on 589 euroa. Uuttukyyhkyn ampuminen on metsästysrikos, ja tietojeni mukaan tapahtuneesta on tehty poliisille tutkintapyyntö.

Uuttukyyhkyn oppii erottamaan sepelkyyhkystä harjaannuksella. Valitettavasti vaikuttaa siltä, että Suomessa metsästäjätutkinnon voi läpäistä hyvin puutteellisilla lajintunnistustaidoilla. Kyseisessä videossa metsästäjät esittelivät uuttukyyhkyä sepelkyyhkynä, kun ammuttu lintu oli kädessä – ja silti lajintunnistus meni pieleen.

Kolme vuotta sitten närpiöläinen sorsastaja ylpeili televisio-ohjelmassa Strömsö saaliillaan. Hänen halkovajansa katosta roikkui sinisorsien joukossa rauhoitettu harmaasorsa. Tapauksesta tehtiin lehtijuttu, jossa sorsastaja kiisti pontevasti, että lintu olisi harmaasorsa. Myöhemmin hänet tuomittiin metsästysrikoksesta päiväsakkoihin.

Nämä eivät ole yksittäisiä tapahtumia. On erikoista, että median kautta tulee toistuvasti julki tapauksia, joissa metsästäjät esittelevät saalistaan tajuamatta, että he ovat ampuneet rauhoitetun linnun. Kuinka paljon metsästysrikoksia tapahtuu maastossa, kun kukaan ulkopuolinen ei ole näkemässä?

Metsästettävä lintu on tunnistettava varmasti ennen ampumista. Metsästäjille luulisi olevan kunnia-asia tietää, mitä ampuvat.

Hyväksi lintujen tunnistajaksi oppii vain harjoittelemalla aktiivisesti, myös ja etenkin metsästäjätutkinnon läpäisemisen jälkeen. Suomen riistakeskuksen pitäisi kehittää metsästäjätutkintoa niin, että sen läpäiseminen vaatii todellisia lajintunnistustaitoja.

Samalla lainsäätäjät voisivat korjata suomalaisen metsästyslainsäädännön kenties räikeimmän epäkohdan: Suomen noin 300  000 metsästäjää, joista osa ei todistetusti kykene yksinkertaiseenkaan lajintunnistukseen, saa ampua lintuja laillisesti myös auringonlaskun jälkeen, hämärässä ja pimeässä, jolloin uuttukyyhkyn erottaminen sepelkyyhkystä tai harmaasorsan erottaminen sinisorsasta on erittäin vaikeaa tai kokonaan mahdotonta kaikkein harjaantuneimmallekin lintujen tuntijalle.

Risto Nevanlinna

toimittaja, lintuharrastaja

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat