Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varausjärjestelmät tuskin lisäävät investointeja

Jos omistajia ei kannusteta kasvuun muuttamalla nykyistä yhteisöverotuksen kokonaisuutta, ei ole juurikaan toivoa kasvusta tai työllisyyden parantumisesta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kokenut veroasiantuntija Pauli K. Mattila käsitteli mielipidekirjoituksessaan (HS 12.8.) veromallien vaikutusta listaamattomien yhtiöiden investointihalukkuuteen ja -kykyyn. Hän totesi, että yhteisöverokanta on Suomessa kilpailukykyinen.

Listaamattomien yhtiöiden omistajien verokohtelu aiheuttaa sen, että muut investointikohteet – kuten kiinteistösijoitukset, suorat sijoitukset pörssiosakkeisiin, jopa rahasto-osuudet – ovat omistajan kannalta vähemmän riskiä ja enemmän nettovoittoa tarjoavia vaihtoja.

Listaamattomien yhtiöiden osinkojen progressiivinen verotus, verrattuna kiinteistösijoitusten lineaariseen verokohteluun, on ollut omiaan siirtämään yrittäjien varallisuutta oman yrityksen kasvattamisesta (= työllisyyden lisäämisestä) muihin sijoituskohteisiin.

Näyttää siltä, että asiantuntijoille, jotka eivät itse ole yrittäjiä, laskentakyky ja tietämys päätyvät pelkkään yhteisöveroon ja sen tasoon, kun omistaja joutuu ottamaan kunkin tulonlähteen riskin ja nettovoiton huomioon.

Esitetyt varausjärjestelmät tai työeläkemaksujen muutaman vuoden kestävä kevennys eivät juurikaan vaikuta investointien määrään, mutta varmasti kelpaavat paremman puutteessa. Ne tuskin lisäävät investointeja, mutta heikentävät valtion taloutta ja työeläkeyhtiöiden vakavaraisuutta.

Kasvava listaamaton yhtiö on veronsaajalle monin verroin parempi lisäverotuksen lähde kuin verotuksen kannalta mukavuusalueella pysyttelevä yhtiö, koska yhteisöveron merkitys on täysin marginaalinen verrattuna lisääntyneeseen palkkasummasta saatavan veron määrään.

Jos omistajia ei kannusteta kasvuun muuttamalla nykyistä yhteisöverotuksen kokonaisuutta, ei ole juurikaan toivoa kasvusta tai työllisyyden parantumisesta. Ikävä kyllä.

Eero Lehti

kansanedustaja (kok), Kerava

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat