Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkohoito ei auta psykopatiaan – yhteiskunnalle mahdollisesti vaarallisten psykopaattien pakkosäilytys ei ole psykiatrian tehtävä

Psykopaatti ymmärtää tekonsa seuraukset, psykoottinen henkilö taas välttämättä ei, kirjoittaa lääketieteen lisensiaatti, psykiatriaan erikoistuva lääkäri John Söderholm mielipidekirjoituksessaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Rikos- ja oikeustoimittaja Minna Passi pohti kolumnissaan mahdollisuutta pakkohoitoon niissä tapauksissa, joissa psykopaatiksi luokiteltavan henkilön tiedetään hautovan väkivaltaa.

Psykopatiaan ei ole olemassa tehokasta hoitoa, kuten Passi itsekin totesi, eikä esitetty toimi siis olisi psykiatrista hoitoa, vaan yhteiskunnan turvallisuuden nimissä tehtävää säilytystä.

Mielisairauksista, toisin sanoen psykooseista, psykopatia eroaa muun muassa siinä, että psykopaatti ymmärtää tekonsa seuraukset, psykoottinen henkilö taas välttämättä ei. Näin ollen psykopatia ei vähennä muttei myöskään lisää ihmisen vastuuta teoistaan.

Ne hyvin harvinaiset psykoosipotilaat, jotka tekevät harhojen vallassa henkirikoksen, kuuluvat (tarvittaessa tahdosta riippumattoman) hoidon, eivät rangaistusten piiriin. Psykooseihin on onneksi olemassa tehokasta, väkivalta- ja itsetuhoriskiä selkeästi vähentävää hoitoa.

Psykopatian tahdosta riippumaton ”hoito” olisi ihmisoikeuksien ja lääkärin etiikan vastaista. Psykiatrian tehtävä on vaikeista mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten auttaminen, ei yhteiskunnalle potentiaalisesti vaarallisten ihmisten pakkosäilyttäminen.

John Söderholm

lääketieteen lisensiaatti,

psykiatriaan erikoistuva lääkäri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat