Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkäaikaistyöttömyys kasvaa edelleen rajusti

Työttömyyttä käsittelevässä uutisoinnissa ei ole huomioitu riittävästi sitä, että yli vuoden työttömänä olleiden määrä on kasvanut selvästi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat on kertonut taantuman helpottavan ja työttömyyden kääntyneen laskuun (HS 5.6. ja 26.7.). Uutisissa on mainittu työttömyyden pieni muutos: vuoden 2016 aikana työttömyys on vähentynyt 0,6 prosenttia edellisvuodesta, ja nyt se on 9,3 prosenttia. Uutinen on myönteinen ja kertoo kansantalouden suunnan muutoksesta.

HS-analyysi (12.8.) perusteli talouden käännettä valoisilla esimerkeillä. Ekonomistit Seija Ilmakunnas (Palkansaajien tutkimuslaitos) ja pääekonomisti Heidi Schauman (Aktia-pankki) olivat henkilökohtaisesti havainneet pitkäaikaistyöttömien työllistyneen.

Nämä yksittäiset havainnot ovat kuitenkin tilastojen mukaan poikkeuksia ja antavat kokonaisuudesta väärän kuvan.

HS:n uutiset eivät ole huomioineet riittävästi sitä, että työttömyyden kova ydin on edelleen kasvanut rajusti. Uusimman, kesäkuulta peräisin olevan tiedon (TEM) mukaan yli vuoden työttömänä olleiden määrä on noussut ennätykseen, 126 800:een. Nousua vuodessa on 15 prosenttia. Yli kaksi vuotta työttömänä olleiden määrä on jo 57 500. Kasvua vuodessa on 9 300 henkeä. Miksi tätä kansallista hätätilaa ei tuoda riittävästi esiin?

Pitkäaikaistyöttömyys lähenee ja ohittaa pian 1990-luvun kriisitilanteen.

Työttömyys maksaa Suomelle paljon, mutta vielä suuremman hinnan maksavat työttömät, kun taloudellisesti on niukkaa ja elämän valinnat supistuvat.

Uusien työpaikkojen lisäksi tarvitaan myös aiempaa aktiivisempaa ja osallistavampaa työttömyyden hoitamista. Kun vapaat työmarkkinat eivät tarjoa työpaikkaa, tarvitaan uusia ja luovia ratkaisuja. Nykyiset säännökset osin estävät tämän. Siksi tarvitaan pikaisesti uusia ratkaisuja, jotka tarjoavat kaikille paikan yhteisöihin, opiskeluun tai muuhun mielekkääseen toimeen.

Kari Latvus

asiantuntija, Kirkkohallitus

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat