Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravintoloiden aukioloajat on vapautettava – huono lainsäädäntö täyttää kadut rettelöivillä massoilla

Aukioloaikojen vapauttaminen voisi vähentää nujakointia nakkikioskeilla ja taksijonoissa, kirjoittaa taksinkuljettaja Tuomo Seppälä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Teen työtä, jossa joudun liikkumaan Helsingin ydinkeskustassa viikonloppuöisin. Joka viikonloppu pääsen todistamaan järjestyshäiriöitä ja ongelmia, jotka johtuvat huonosta lainsäädännöstä. Koska lainsäätäjä on päättänyt, että ravintoloiden on sulkeuduttava viimeistään kello 04.00, se tarkoittaa, että suuret ihmismassat purkautuvat kaupungin kaduille samaan aikaan aamuyöstä.

Ilmiössä, joka johtuu erikoisesta lainsäädännöstä, on pelkästään huonoja puolia.

Jotkut juhlijat siirtyvät illan aikana kaupungin ydinkeskustaan ravintoloihin, jotka saavat olla auki muita pidempään mutta kuitenkin vain aamuneljään saakka. Kun kello alkaa lähestyä puoli neljää, juhlijoiden massat siirtyvät sankoin joukoin baaritiskeille ennen valomerkkiä ja tilaavat merkittävän määrän juhlajuomaa. Sen nopeasti nautittuaan he siirtyvät kaduille.

Tämä johtaa suuriin jonoihin nakkikioskeilla, kebab-ravintoloissa ja taksitolpilla. Julkiset liikennevälineet kulkevat vain rajoitetusti, ja takseja on saatavilla aivan liian vähän suureen kysyntään nähden.

Juhlakansan laskuhumala ja tunnelman lasku seuraavat väistämättä, kun mukava juhlinta muuttuu odottamiseksi. Tämä johtaa helposti konflikteihin ja järjestyshäiriöihin, kun suuri joukko ihmisiä on liikkeellä samanaikaisesti. Vaikka taksit ajavat putket punaisina, niitä ei mitenkään riitä kaikille.

Ravintoloiden aukioloajat tulisi lainsäädännössä tehdä täysin vapaiksi kauppojen tapaan. Tällöin jokainen keskustan ravintola voisi itse päättää, milloin ovet kannattaa panna kiinni. Muutos johtaisi siihen, että juhlivat ihmismassat siirtyisivät kaduille portaittain, eivät kaikki kerralla. Näin järjestyshäiriöiden määrä laskisi, eikä juhlakansan tarvitsisi odottaa tuntikausia taksia tai muuta liikennevälinettä.

Alkoholin käytön määrään aukioloaikojen vapauttaminen ei juurikaan vaikuttaisi, sillä vain harvat ihmiset haluavat juhlia pitkälle aamuun asti.

Ravintoloiden vapaa aukiolo vähentäisi viinanjuonnin piikkiä juuri ennen puoli neljän valomerkkiä. Varsinkin nuoret aikuiset lähtisivät aikaisemmin kotiin – oman kunnon eikä kellon mukaan.

Tuomo Seppälä

taksinkuljettaja, Helsinki

Adam Korpak
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat