Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvetuotannossa näkee harvinaisen paatunutta väkeä

Turvepäästöjen mittausten tekeminen on annettu turpeentuottajien itsensä tehtäväksi ely-keskusten toimesta – jolle tehtävä riippumattomuuden nimissä kuuluisi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sakari Möttönen, Esa Konttinen ja Miikka Salo Jyväskylän yliopistosta kirjoittivat erinomaisesti turpeen sosiaalisesta toimiluvasta ja sen oikeudesta olla voimassa kaiken sen jälkeen, mitä turpeennoston vaikutuspiirissä olevat ihmiset ovat saaneet nähdä ja kokea. Tokkopa vastuussa olevat tekivät kirjoituksen luettuaan muuta kuin hymähtivät, sillä harvoin millään muulla toimialalla näkee niin paatunutta väkeä kuin turvetuotannossa.

Ja väitteelleni riittää kyllä näyttöä. Kerron muutamia esimerkkejä. Turvepäästöjen mittausten tekeminen on annettu turpeentuottajien itsensä tehtäväksi ely-keskusten toimesta – joille tehtävä riippumattomuuden nimissä kuuluisi. Mittauksia voi tehdä sellaisina ajankohtina, kun virtauksia ei sääolojen takia esiinny. Eräässäkin julkaisussa vesien puhtautta todisteltiin kymmenen vuoden aikana tehdyillä otoksilla, jotka oli otettu tammikuussa, jolloin ei sada vettä saati nosteta turvetta.

Vapon edustajat ovat esitelleet uutta mittausasemaa selkeytysaltaan reunassa, mutta he eivät ole kertoneet, että vastapuolella ovat suuret ylivuotoputket, jos allas sattuisi täyttymään, kuten se useita kertoja tekee vuoden mittaan.

Ely-keskukselle on ilmoitettu ulkopuolisten toimesta mittavasta ylivuodosta. Paikalle ehdittiin vasta viikonlopun jälkeen.

Kun poliisille tekee tutkintapyynnön laiminlyönneistä lupaehtojen suhteen, poliisi käyttää lausunnon antajana luvan myöntänyttä ely-keskusta. Se ei myönnä omia virheitään ja laiminlyöntejään, joten asia todetaan aiheettomaksi.

Kun turvesuoalue ojitetaan niin sanotuilla reunaojilla, naapurin aluetta vasten olevan ojan vedet eivät yllättäen kuulukaan turvetuottajalle.

Listaa voisi jatkaa lukuisilla esimerkeillä, mutta olkoon. Miksikö? Siksi, että mitään ei tapahdu, vaikka kuinka valittaisi. Olemme nimittäin tekemisissä harvinaisen paatuneiden toimijoiden kanssa, jotka ovat vihkiytyneet yhteiseen turpeeseen.

Mielenkiinnolla odottelen nykyhallituksen toimia etenkin siksi, että asioista vastaavan ministerin puheissa sanaa turve ei juuri kuule. Siksi onkin syytä epäillä, että rehellisesti asiaan suhtautuvien niskaan on odotettavissa jälleen kylmä suihku.

Iiro Viinanen

ministeri, Lahti

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat