Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvetta ei voi osoittaa syylliseksi

Turvetuotannon vastustajat eivät ole esittäneet mitään faktatietoja väitteidensä tueksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jyväskylän yliopiston kaksi dosenttia ja yksi tohtori olivat kyselleet (HS Mielipide 15.8 ) Saarijärven reitin varren asukkailta mielipiteitä veden laadun heikkenemisen syistä. Kyselyn eli ”tutkimuksensa” tuloksena he totesivat turvetuotannon olevan suurin syyllinen vesien tilan huonontumiseen. Turpeen nostolla ei siten olisi enää sosiaalista toimilupaa.

Kyse ei ole mielipideasiasta, vaan mittauksin todettavissa olevasta tosiasiasta.

Olemme tehneet kymmenittäin mittauksia – myös Saarijärven reitillä – turvetuotannon vaikutuksista alapuolisten vesistöjen humus- ja kiintoainekuormitukseen. Missään mittauksessa turvetuotantoa ei ole voitu osoittaa syylliseksi ongelmiin.

Saarijärven reitin ylimmän järven eli Kyyjärven kuormittajat olemme mitanneet kahteen kertaan, kuivana aikana elokuussa 2011 ja suurten virtaamien eli kevään sulamisvesien aikaan huhtikuussa 2012. Molemmissa tapauksissa turvetuotantovesien osuus Kyyjärven humus- ja kiintoainekuormituksesta oli alle kolme prosenttia.

Jos mitataan pelkästään turvetuotannosta lähtevien vesien pitoisuuksia, kuten nykyisin tehdään, ei saada mitään kuvaa vesistöjen kokonaiskuormituksesta.

Tapahtumat kulkevat poikkeuksetta niin, että kun turvetuotannon vastustajat syyttävät turvetuotantoa vesien pilaamisesta, turvetuottaja reagoi tilaamalla kuormitusmittauksen oman osuutensa selvittämiseksi. Kun mittaus osoittaa, että suurin kuormitus tulee muualta kuin turvetuotannosta, vastustajat väittävät sen johtuvan siitä, että turvetuottaja maksoi mittauksen ja tulos on siksi epäluotettava. Omia vastaavia mittauksia vastustajat eivät suurin surminkaan teetä. He eivät ole esittäneet mitään faktatietoja väitteidensä tueksi.

Tapio Salminen

Insinööritoimisto Saloy Oy

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat