Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvetuotannon sosiaalinen toimilupa ansaitaan teoilla

Mielipidekyselyn mukaan ihmiset pitävät turvetuotantoa syyllisenä vesistöjen tilan heikentymiseen. Kuitenkin vasta tarkat tutkimukset antavat pohjaa sille, mistä vesien tilan muutokset johtuvat.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kolme Jyväskylän yliopiston tutkijaa nosti esiin (HS Mielipide 15.8.) turvetuotannon sosiaalisen toimiluvan. Kirjoittajat totesivat, että tutkitun tiedon lisäksi täytyy painottaa enemmän myös sitä, miltä ihmisistä tuntuu.

Tutkijat viittasivat Saarijärven reitin asukkaiden keskuudessa tehtyyn mielipidetutkimukseen, jossa kysyttiin ihmisten mielipiteitä siitä, miten heidän mielestään vesien tila on kehittynyt viime vuosikymmeninä ja mikä heidän mielestään on syynä vesien tilan muutoksiin.

Ihmisillä on mielipidetutkimuksen mukaan suuri huoli vesistöjen tilasta, ja heidän mielestään turvetuotannolla on suuri vaikutus tähän huolenaiheeseen.

Huolta ei saa väheksyä, mutta ennen tuomioiden lukua on varmistettava luonnontieteellisillä mittauksilla, mistä vesistöjen tilan muutos oikeasti johtuu. Pelkkä mielipide ei tässä riitä. Tästä voimme varmaan kaikki olla yhtä mieltä. Vasta tarkat tutkimukset antavat pohjaa sille, mistä vesien tilan muutokset johtuvat ja miten muutoksia voidaan minimoida.

Vapo tutki viisi vuotta sitten Suomen tasolla seikkoja, jotka aiheuttavat kansalaisissa ja päättäjissä huolta turvetuotannossa. Kaksi suurinta huolenaihetta olivat turvetuotannon vaikutus luonnonsoille ja turvetuotannon vesistövaikutukset. Seuraavat huolenaiheet olivat viranomaisten mittausten vähäisyys ja se, ettei tutkimustietoa ole vapaasti saatavissa.

Vapo käynnisti tuolloin monivuotisen ohjelman, jolla pyrittiin vastaamaan näihin huolenaiheisiin. Kolmessa vuodessa yhtiö rakensi kaikki tuotantoalueensa parhaan vesienkäsittelyn mukaisiksi sekä veti uudet lupahakemuksensa pois suoluokkien 4 ja 5 soilta eli merkittävimpiä luontoarvoja sisältäviltä soilta.

Mittauksien määrään ja avoimuuteen Vapo vastasi lisäämällä omia mittauksiaan. Nykyisin kaikki Vapon tuotantoalueet ovat kesän aikana tehostetun mittauksen piirissä. Lisäksi yhtiö on hankkinut Valmet Oyj:ltä yli 30 jatkuvatoimista mittaria, joiden tulokset ovat avoimesti kaikkien luettavissa verkossa. Kaikkiaan Vapo analysoi vuodessa yli 100 000 vesinäytettä, joten tutkittua tietoa on varmasti riittävästi.

On syytä muistaa, että turvetuotannossa on vajaa prosentti eli noin 60 000 hehtaaria koko Suomen suoalasta. Suojeltua ja ojittamatonta suota on yli neljä miljoonaa hehtaaria ja muussa maankäytössä ojitettuna turvemaana liki viisi miljoonaa hehtaaria.

Ahti Martikainen

johtaja, viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Vapo Oy

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat