Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen liha ei sisällä antibiootteja

Kotimaisessa lihantuotannossa antibiootteja ei koskaan käytetä ennaltaehkäisevästi tai rutiininomaisesti vaan ainoastaan yksittäisten eläinten sairauksien hoitoon.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ulkomaansivuilla (HS 13.8.) kirjoitettiin, että kuluttajat ovat maailmalla ryhtyneet painostamaan pikaruokaketjuja luopumaan ”antibioottilihasta” eli lihasta, jonka kasvatuksessa on käytetty antibiootteja rutiininomaisesti edistämään kasvua ja ehkäisemään sairauksia. Antibioottien rutiinikäytön pelätään lisäävän ihmisellekin vaarallisia, antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita.

Suomessa ”antibioottilihaa” on kuitenkin helppo välttää valitsemalla kotimainen vaihtoehto. Lainsäädäntömme takaa, että kotimaisessa lihantuotannossa antibiootteja ei koskaan käytetä ennaltaehkäisevästi tai rutiininomaisesti vaan ainoastaan yksittäisten eläinten sairauksien hoitoon – valvotuissa oloissa ja eläinlääkärin määräyksestä.

Suomessa antibioottien tarve on muutenkin vähäinen, sillä eläinten kasvatuksessa keskitytään järjestelmälliseen terveydenhuoltotyöhön ja hyvään tuotantohygieniaan. Jo vuosikymmenten ajan Suomen kotieläintoimiala on panostanut miljoonia euroja muualla maailmassa tavallisten tarttuvien tautien ennaltaehkäisyyn ja hävittämiseen.

Suomessa sioille ja naudoille annetaankin hyvin vähän mikrobilääkkeitä, ja viime vuosina tuotantopolven broilereita ei ole lääkitty lainkaan antibiooteilla. Euroopan lääkevirasto EMA:n selvityksen mukaan vuonna 2013 esimerkiksi Saksassa tuotantoeläimille annettiin noin seitsemän kertaa enemmän ja Espanjassa noin 13 kertaa enemmän antibiootteja kuin Suomessa.

Monet ravintolaketjut ovatkin viime aikoina siirtyneet käyttämään kotimaista lihaa. Varmin keino välttää turhia antibiootteja on siis yksinkertaisesti tarkistaa, että kulutettava liha on kotimaista. Kotimainen liha on turvallinen valinta siitäkin syystä, että Suomen lihantuotantoketju on aina tiukasti valvottu, läpinäkyvä ja jäljitettävissä. Suomalainen lihateollisuus on myös merkittävä työllistäjä.

Olli Ruoho

vs. toiminnanjohtaja

Eläinten terveys ETT ry

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat