Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turve on merkittävä työllistäjä

Metsien ojitukset ja lannoitteet pilaavat vesistöjä enemmän kuin turvetuotanto.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jyväskylän yliopiston tutkijat esittelivät päätelmiään turvetuotannosta (HS Mielipide 15.8.). En täysin yhdy heidän näkemyksiinsä.

Turvetuotanto on merkittävä työllistäjä maaseudulla, siellä, missä suot ovat. Hyvin on turve lämmittänyt myös Jyväskylän – ehkä sen yliopistonkin – rakennuksia.

Näyttää siltä, että moni on ”uponnut” sinne suohon unohtaen täysin jo kymmeniä vuosia sitten aloitetut metsien ojitukset ja lannoitukset. Kemiallisia lannoitteita levitetään vuosittain kymmenilletuhansille hehtaareille, ja määrää halutaan vielä lisätä. Ojia on miljoonia kilometrejä. En voi ihan heti uskoa, ettei tästä lannoitemäärästä osuisi mitään ojiin ja sitä kautta vesistöihin. Väitän, että vuosittainen vesistökuormitus on metsien kautta suurempaa kuin kuivattujen soiden kautta.

Onko metsien ojituksille ja lannoitukselle sosiaalista toimilupaa? Kuinka moni mökkiläinen on metsänomistaja ja sitä kautta myös metsäyhtiöiden osuuksien ja osakkeiden omistaja? Metsänomistajia on yli 700 000. Se on sellainen joukko, ettei sen varpaille varmasti astuta.

Vapo ja pienemmät turvetuottajat on laitettu niin sanotusti Sven Tuuvan asemaan: rangaistaan sitä, jota voidaan, koska kuninkaaseen ei uskalleta tarttua.

Marita Salenius

maanviljelijä, Multia

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat