Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsänhoidolla on vain vähäinen vaikutus kanalintu- ja myyräkantoihin

Eniten kanalintujen kannanvaihteluihin vaikuttavat sääolot touko-kesäkuussa, jolloin untuvikot tarvitsevat hyönteisravintoa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Professorit Rainer Fogelholm ja Matti Seppälä ovat kirjoittaneet metsäkanalintujen ja myyrien kannanvaihtelujen syistä (HS Mielipide 16.8. ja 17.8.). Fogelholmin mukaan metsänhoito on vähentänyt mustikkaa ja puolukkaa metsissä, mikä ”vähentää olennaisesti metsäkanalintujen ravinnonsaantia”.

Seppälä puolestaan toteaa, että linnuille on edelleen riittävästi ravintoa. Seppälä on tässä oikeassa. Vaikka mustikan ja puolukan peittävyys on tutkimusten mukaan vähentynyt, niiden yleisyys on säilynyt muuttumattomana. Ottaen huomioon kanalintujen kannan tiheyden sekä mustikan ja puolukan runsauden, metsissämme on edelleen yltäkyllin tätä ravintoa metsäkanalintujen tarpeisiin.

Eniten kanalintujen kannanvaihteluihin vaikuttavat sääolot touko–kesäkuussa, jolloin untuvikot tarvitsevat hyönteisravintoa. Jos on viileää ja sateista, hyönteisravintoa ei ole riittävästi saatavissa.

Seppälän mukaan myyrillä on tehometsätalouden takia niukasti syötävää, joten ne syövät uudistusaloille istutettuja taimia. Syy myyrätuhoihin ei kuitenkaan ole tämä. Myyrätuhoja sattuu eniten heinittyneillä uudistusaloilla, koska heinät tarjoavat sekä ravintoa että suojaa myyrille.

Syksyn tullen heinät kulottuvat ja myyrien ravintovarat vähenevät. Kannan ollessa runsas myyriltä loppuu uudistusaloilla kevättalveen mennessä muu ravinto, ja ne joutuvat syömään puuntaimien kuorta.

Myyräkannat runsastuvat keskimäärin kolmen neljän vuoden välein. Jos syy myyrätuhoihin olisi metsien käsittely, tuhoja pitäisi olla jatkuvasti. Metsänhoito on päinvastoin parantanut myyrien elinoloja, mikä valitettavasti johtaa joskus myös tuhoihin.

Erkki Annila

professori emeritus

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat