Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Airbnb-toiminnasta voi olla haittaa myös talon vakituisille asukkaille

Tuntemattomien ihmisten jatkuva ravaaminen matkatavaroineen on taloille meluhaitta. Esimerkiksi New Yorkissa viranomaiset ovat jo puuttuneet asuinhuoneistojen lyhytaikaiseen vuokraamiseen, kirjoittaa Heikki Kasari.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Airbnb-toiminta laajenee myös Suomessa. Monille on ollut siitä hyötyä ulkomaanmatkoilla, mutta toiminnan muuttuessa entistä ammattimaisemmaksi myös haitat ovat alkaneet puhuttaa. Niinpä monissa suosituissa turistikohteissa viranomaiset ovat jo puuttuneet asuinhuoneistojen lyhytaikaiseen vuokraamiseen.

Airbnb lienee tunnetuin yksityisasuntojen vuokraamiseen keskittynyt nettipohjainen välityssivusto. Ennen pitkää myös Helsingin kaupunki joutunee rajoittamaan laittomaksi hotellitoiminnaksi vähitellen muuttuvaa vuokraustoimintaa. Erään arvion mukaan Helsingissä on 8 600 hotellihuonetta ja yli 2 000 Airbnb-kohdetta. Lähes 20 prosenttia huoneista siis välittyy jo nyt yksityishenkilöiden kautta.

Asuimme pitkään New Yorkissa, ja nykyisin käymme siellä säännöllisesti lomamatkoilla. Airbnb-toiminta on tullut tutuksi. Viime vuonna pormestari perusti kolmen miljoonan dollarin budjetilla erikoisosaston selvittämään laitonta hotellitoimintaa. Majoitusalan painostuksen ohella syynä oli verotulojen ilmeinen menetys. ”Airbnb Crackdown” paljasti, että monilla vuokranantajilla oli kymmeniä, jopa satoja kohteita tarjolla. Toiminnasta oli tullut ammattimaista, mutta siihen ei voitu soveltaa majoitusalaa koskevaa lainsäädäntöä.

Oman asunnon vuokraaminen alle 30 vuorokaudeksi onkin lailla kielletty. Tällä perusteella viranomainen pystyy puuttumaan asiaan, ja taloyhtiöille lähetettiin myös asiaa koskeva paimenkirje.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että lyhytaikaisesta vuokraustoiminnasta voi olla haittaa myös talon vakituisille asukkaille. Tuntemattomien ihmisten jatkuva ravaaminen matkatavaroineen on taloille meluhaitta. Valitusta kyseisille ihmisille ei ehdi tehdä, kun he poistuvat jo muutaman päivän kuluttua. Lyhytaikaiseen asumiseen voi liittyä myös roskaamista – lajitteluoheisiin ei ehditä perehtyä – ja pahimmillaan myös turvallisuusriskejä.

New Yorkista voisi olla meilläkin opittavaa. Useimmissa Manhattanin asuintaloissa käytetty ovimiesjärjestelmä vähentää monella tavalla turvallisuusriskejä. Ovimies ei laske tuntemattomia henkilöitä sisälle tarkistamatta, minne ja kenen vieraaksi he ovat menossa. Lisäksi turvakamera tallentaa aulassa ja hisseissä liikkujat. Epätavalliseen toimintaan voidaan puuttua heti.

Heikki Kasari

valtiotieteiden tohtori

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat