Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisia kirjoja voisi digitoida kaikkien saataville

Suomi täyttää ensi vuonna sata vuotta. Nykyiset digitointiteknologiat mahdollistavat kulttuurihistoriallisesti arvokkaan suomalaisen kirjallisuuden digitoinnin kaikkien saataville.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomalaisten kirjailijoiden teokset, joiden painokset on myyty loppuun ja joista ei ole enää pitkään aikaan otettu uusintapainoksia, päätyvät monessa tapauksessa kirjastojen varastoihin ja vaipuvat hiljalleen unholaan. Ilmiötä havainnollisti Sunnuntai-sivuilla (HS 21.8.) julkaistu juttu Helsingin ”suuresta nuortenkirjojen hautausmaasta”.

Aikansa tuotteina monilla kirjoilla on kuitenkin tärkeä kulttuurihistoriallinen merkitys.

Nykylainsäädännön mukaan tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Koska Suomi on nuori valtio, monen jo edesmenneen suomalaisen kirjailijan teosten tekijänoikeudet ovat vieläkin voimassa. Juhani Ahon (1861–1921) ja Minna Canthin (1844–1897) kirjojen suoja-aika on toki päättynyt, mutta esimerkiksi Frans Emil Sillanpään (1888–1964) kirjojen tekijänoikeudet ovat voimassa näillä näkymin vuoden 2034 loppuun asti ja Mika Waltarin (1908–1979) vuoden 2049 loppuun asti.

Teoksen tekijä tai tekijänoikeuden perijä voi halutessaan luopua tekijänoikeuksistaan ja luovuttaa teoksensa vapaaseen yleiseen käyttöön. On kuitenkin huomioitava mahdolliset voimassa olevat julkaisusopimukset ja selvitettävä, ettei tule sopimusrikkomuksia.

Suomi täyttää ensi vuonna sata vuotta. Nykyiset digitointitekniikat mahdollistavat kulttuurihistoriallisesti arvokkaan suomalaisen kirjallisuuden digitoinnin kaikkien vapaasti saataville.

Haastan suomalaiset kirjailijat, kustantamot, kirjailijajärjestöt sekä kirjastot pohtimaan, mikä olisi tehokkain järjestely, jolla voitaisiin digitoida Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi mahdollisimman suuri määrä suomalaisia kulttuurihistoriallisesti arvokkaita teoksia kaikkien suomalaisten saataville.

Jussi Heikkilä

taloustieteen tohtorikoulutettava

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat